Evenimentul Zilei > International > Ministrul Apărării, Gabriel Leș, despre România și amenințările Rusiei
Ministrul Apărării, Gabriel Leș, despre România și amenințările Rusiei

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, despre România și amenințările Rusiei

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, spune că, în cazul Rusiei, nu este vorba despre amenințări directe la adresa României, ci de provocări, iar NATO va răspunde la acestea în comun.

”Aș vrea să folosim termenul provocări, nicidecum amenințări. Nu vorbim de amenințări acum, ci de provocări, cum ne-a obișnuit Rusia. Categoric nu vom răspunde, suntem parte a NATO și vom răspunde în comun. Nu discutăm de amenințări directe la adresa României (…) Cele mai mari probleme nu le avem cu partea externă, ci cu ceea ce facem în interior. România este privită ca un partener serios, niciodată, la toate discuțiile pe care le-am avut cu membri ai Congresului SUA nu s-au pus problemele așa cum se pun în țară. Sunt lucruri care țin de modul de lucru al Rusiei, aspecte pe care ar trebui să le luăm mult mai în serios și să vedem cum ne apărăm noi în interiorul țării. Nimeni nu a deschis astfel de subiecte pe care noi le avem pe agenda zilnică” a precizat Gabriel Leș, ministrul Apărării, la emisiunea ”100 de minute”, de la Antena 3.

”Din nefericire, state membre NATO au demonstrat că nu sunt pregătite pentru un dialog substanţial pe tema sistemelor balistice Mk-41, care sunt amplasate în România şi urmează să fie amplasate în Polonia anul viitor prin încălcarea Tratatului INF. Aceste instalaţii fac parte din sistemul balistic NATO, astfel că Alianţa este responsabilă direct de distrugerea Tratatului INF", a comunicat luni seară Ministerul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agenţia Tass.

De asemenea, analistul militar rus Pavel Felgenhauer a amenințat în mod direct România într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Acesta consideră că Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) este deja expirat și nu va mai fi respectat de către marile puteri.

„A început un nou Război Rece și aceste tratate vechi nu mai reflectă realitatea. Este evident că acestea nu mai pot continua, deoarece nu reflectă ceea ce se întâmplă acum, noua confruntare”, spune Felgenhauer pentru Radio Europa Liberă. Întrebat dacă Rusia tratează România drept țintă militară, din cauza amplasării scutuli antirachetă de la Deveselu analistul a răspuns afirmativ.

„Noi avem aceste sisteme Kinjal, rachete Iskander atașate la avioanele interceptoare MIG-31. Acest sistem a fost elaborat și instalat special pentru a lovi România, pentru că altfel nu au nicio utilitate. Statul Major rusesc spunea încă din anul 2000 că ceea ce se instalează în România nu are nicio legătură cu sistemele antirachetă PRO, că ar fi vorba despre arme de atac pentru a-l omorî pe Putin. Ei spuneau că această bază este construită special pentru a-l omorî pe Putin când acesta se află la baza lui din Soci, că acesta este motivul pentru care sistemul a fost instalat în România”, a declarat Felgenhauer.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: