Legumele românești vor apărea mai devreme în piețe. Se pregătesc prețuri astronomice
- Emma Cristescu
- 10 decembrie 2024, 20:25
În 2025, legumele românești vor fi prezente pe tarabele din marile piețe încă din luna februarie. În 2023 și 2024, românii au putut cumpăra roșii și alte legume românești din martie sau aprilie.
Când apar legumele românești în piețe
În bazinul legumicol Izbiceni din Olt, solariile sunt deja de un verde intens. Producătorii au spus că primele roșii vor fi culese peste 3 luni. Pentru a se asigura că recolta nu are de suferit, aceștia au grijă ca în interior temperatura să ajungă la peste 20 de grade Celsius.
”Am plantat mai devreme față de anul trecut, am vrea să scăpăm de importurile astea care vin la noi în țară, să punem roșii sănătoase, gustoase românilor pe masă aproape tot anul. Investiția la 1.000 mp este undeva la 20.000 de lei”, spune un fermier din zonă, citat de Știrile ProTV.
Cât va costa un kilogram de roșii în 2025
În luna februarie 2025, un kilogram de roșii din solariile de la noi ar putea costa 40 de lei. Sunt și fermieri care sunt dispuși să scadă la preț, dar nu prea mult. ”Între 30 de lei și 20 de lei ar fi corect, dar nu mai jos, ca să îți scoți cheltuiala“, a spus un fermier.
În acest an, primele roșii românești au ajuns în tarabele din piețe încă din aprilie. În acel moment, prețul legumelor a fost foarte mare, în comparație cu salariile din țară.De exemplu, Fermierii din Marca, județul Galați, au pus pe piață prima recoltă de roșii românești la început de aprilie.
Prețul de plecare era 20 de lei per kilogram. În alte zone, am avut și prețuri mult mai piperate. Un producător din Buzău cerea și 35-37 de lei pentru un singur kilogram.
Și salata verde se găsi mai repede
Și salata se va găsi în piețe mai repede anul viitor. Un fermier din Bihor a spus că vinde salata verde inclusiv iarna.Ing. Aurel Chifor, fermier: „Aici, având sistem de încălzire, putem acoperi necesarul pe lunile decembrie, ianuarie, februarie. Primul ciclu fiind cultivat în solarii reci, neîncălzite. Vom începe la ciclul doi, unde avem încălzire".
Temperaturile mai blânde l-au îndemnat să încerce și o cultură de varză, care să fie bună de recoltat în decembrie.