Evenimentul Zilei > International > Legi dure împotriva poliției în New York. Drepturi pentru minoritatea de culoare
Legi dure împotriva poliției în New York. Drepturi pentru minoritatea de culoare

Legi dure împotriva poliției în New York. Drepturi pentru minoritatea de culoare

Pentru a pune capăt violențelor poliției împotriva minorităţii de culoare, statul New York a adoptat vineri o serie de legi dure.

 

Acestea sunt destinate să pună capăt protestelor care au zguduit Statele Unite de la moartea lui George Floyd, relatează AFP.

Guvernatorul democrat Andrew Cuomo a semnat oficial 10 texte votate săptămâna aceasta de cele două camere ale Parlamentului din statul New York.

Printre aceste măsuri figurează o lege care interzice recurgerea la acte de strangulare de către oamenii legii, lege dată în memoria lui Eric Garner, un bărbat de culoare asfixiat de poliţia din New York în 2014, şi anularea unei clauze care protejează poliţiştii acuzaţi de „gafe”.

Această clauză prevede că orice document referitor la evaluarea profesională a poliţiştilor, inclusiv măsurile disciplinare la care aceştia au fost supuşi, este „confidenţial” şi nu poate fi divulgat decât la ordinul unui judecător.

Acum, publicul – inclusiv jurnaliştii – vor putea avea acces, folosind legile americane privind libertatea de informare.

După moartea lui George Floyd, poliţia din Minneapolis a dezvăluit că agentul Derek Chauvin, care l-a asfixiat apăsând cu genunchiul pe gâtul acestuia pe 25 mai, avea 18 plângeri de abuz în aproape 20 ani. Detaliile acestor plângeri nu au fost dezvăluite.

George Floyd a murit în seara zilei de 25 mai, la Minneapolis, după ce un polițist și-a ținut genunchiul pe gâtul bărbatului timp de opt minute și 46 de secunde. Când a venit ambulanța, Floyd era deja mort, susține avocatul familiei. „George a murit pentru că avea nevoie să respire. Avea nevoie de o gură de aer”, a explicat avocatul.

Autopsia independentă a fost cerută de familie în condițiile în care institutul public de medicină legată a anunțat că nu există „dovezi fizice” care să susțină diagnosticul unei „asfixii de natură traumatică sau al unei strangulări”.