Proiectul instituie obligaţia vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare, precum şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale întregii populaţii sau unor anumite grupuri, urmând să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018. „La prima dezbatere au fost invitați, alături de inițiatorii proiectului, toți cei care au depus amendamente, ca și cei care au dorit să-și exprime o opinie. Comisia are termen de Raport până în data de 3 octombrie, Raport care va fi de emitere sau de respingere și va include amendamentele respective. Urmează ca în ședința următoare, să parcurgem amendamentele unul câte unul”, ne-a declarat senatorul PNL Mario Oprea, membru al comisiei.

Documentul a generat nemulţumirea celor care se opun vaccinării obligatorii și vine în contextul în care România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, de anul trecut și până acum fiind înregistrate 34 de decese.

Potrivit proiectului, la intrarea în colectivitate, copilul trebuie să fie vaccinat obligatoriu împotriva mai multor boli, printre care rujeola, tetanosul sau hepatita B. „Părinții vor fi amendaţi doar în situaţia în care refuză să participe la întâlnirea cu grupul de lucru sau să participe la întâlnirea cu medicul de familie pentru a fi informaţi”, a declarat Florian Bodog, ministrul Să- nătăţii. Sacțiunile pot fi sub formă de avertisment sau cu amendă de la 1.000 la 10.000 de lei, în funcție de numărul abaterilor.