Evenimentul Zilei > Economie > Legea Pensiilor intră în vigoare la 1 septembrie! Ce modificări aduce
Legea Pensiilor intră în vigoare la 1 septembrie! Ce modificări aduce

Legea Pensiilor intră în vigoare la 1 septembrie! Ce modificări aduce

Pentru cele 4,6 milioane de pensionari din România, suspansul se apropie de final. De la 1 septembrie va intra în vigoare noua Lege a Pensiilor, care printre altele prevede o creștere semnificativă a punctului de pensie, schimbări legate de vechimea în câmpul muncii și a formulei de calcul.

Concret, iată cele mai importante modificări la Legea Pensiilor:

1. Creșterea punctului de pensie de la 1.100 de lei, la 1.265 de lei, urmând ca din septembrie 2020 să urce la 1.775 de lei – deci o majorare de 40%, din septembrie 2021, la 1.875 de lei – creștere cu 5,6%;

2. Formula de calcul va fi schimbată. Astfel, cuantumul pensiei se va calcula prin înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință (75 de lei).

3. Pensiile stabilite înainte de intrarea în vigoare a noii legi vor fi recalculate. În acest caz, nu toate pensiile vor crește.

4. Pensia minimă se va plăti celor cu minimum 15 ani vechime de cotizare la sistemul public de pensii.

5. Perioadele în care angajatorii nu virează contribuțiile sociale nu se iau în calcul ca vechime.

6. Nu va mai exista pensionare anticipată fără penalizare. Pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, de care beneficiază persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare.

7. A fost inclusă plata retroactivă a contribuțiilor pentru pensii, deci care va permite „cumpărarea” de vechime, maximum 5 ani.

8. Masteratul și doctoratul devin vechime în muncă.

9. Femeile care au realizat contribuții de minimum 15 ani și au născut trei copii, pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, se vor putea pensiona cu 5 ani mai devreme. Începând cu al patrulea copil, se adaugă câte un an în plus pentru fiecare naștere.

10. Pensionarii care au venituri de până la 1.139 lei pe lună vor beneficia de compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor.

Proiectul de modificări la Legea Pensiilor va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în 2019, 24,8 miliarde de lei în 2020, 58,1 miliarde de lei în 2021 și 81,1 miliarde de lei în 2022.

 

Plățile pentru septembrie, calculate

Pentru luna septembrie, majorarea pensiilor este deja calculată: „Tot ce înseamnă fluturaș de pensii este tipărit deja și săptămâna viitoare vom face către Poșta Română primele plăți, pentru ca începând din data de 1 septembrie, noile valori și noile cuantumuri ale pensiilor să fie deja plătite”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii. Mai mult, ministrul Budăi a dat asigurări că inițiativa guvernamentală este sustenabilă: „La construcția bugetului am prevăzut acest efort suplimentar. Banii sunt la buget, nu avem nicio sincopă”

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: