Evenimentul Zilei > Sport > Lecții elementare de fotbal de la cel mai influent jucător și antrenor din istorie. „Să joci simplu e cel mai complicat”
Lecții elementare de fotbal de la cel mai influent jucător și antrenor din istorie. „Să joci simplu e cel mai complicat”

Lecții elementare de fotbal de la cel mai influent jucător și antrenor din istorie. „Să joci simplu e cel mai complicat”

Johan Cruyff, fotbalist și antrenor, și-a pus amprenta „Sportului Rege” așa cum nimeni n-a mai făcut-o vreodată.

El a lăsat în urmă cugetări epocale și sfaturi tactice care au fost asimilate de toți marii tehnicieni din ultimii 30 de ani.

Despre olandezul care a dispărut în 2016, Pep Guardiola spunea: „Nu am știut ce înseamnă fotbalul până să-l cunosc pe Cruyff”. Spaniolul a antrenat cea mai bună echipă din istorie, Barcelona perioadei 2008 – 2012, și a câștigat tot ce se putea câștiga. Acea formație a rămas în legendă și datorită stilului tiki-taka, bazat pe pase repetate și schimbări derutante de poziție în teren.

Bazele acelui joc, centrat pe posesie prelungită, au fost puse de Cruyff, cel care a antrenat Barcelona în perioada 1988 – 1996 și l-a avut printre elevi și pe Guardiola. Între cei doi, a mai existat un om esențial care a stat pe banca formației catalane: Frank Rijkaard (2003 – 2008), și el, fost elev al lui Johan, la Ajax.

Cruyff spunea: „Să joci fotbal e un lucru simplu, dar să joci fotbal simplu este cel mai complicat lucru”. Olandezul a explicat în cartea autobiografică „Driblingul meu” care erau reperele sale tactice.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE