Evenimentul Zilei > International > Le Temps: Naufragiul democratic al Statelor Unite
Le Temps: Naufragiul democratic al Statelor Unite

Le Temps: Naufragiul democratic al Statelor Unite

Le Temps: Naufragiul democratic al Statelor Unite. Editorial. Atacarea Capitoliului, încurajată de Donald Trump, nu trebuie să ne facă să uităm răspunderea unei sute de aleşi republicani care nu au încetat să pună la îndoială legitimitatea alegerii lui Joe Biden

Le Temps: Naufragiul democratic al Statelor Unite. Haosul provocat de trumpişti furioşi la asaltul asupra Capitoliului va marca spiritele durabil. Aceste scene, pe cât de şocante pe atât de ruşinoase, arată o imagine deplorabilă a democraţiei americane. Donald Trump este principalul instigator.

Naufragiul democratic al Statelor Unite

Încolţit, în totală stare de negare, preşedintele, prin retorica sa agresivă, prin incapacitatea sa de a-şi recunoaşte înfrângerea şi înclinaţia sa de a prelua ideile conspiraţioniste, i-a înfierbântat pe militanţii lui cei mai virulenţi. De luni de zile, el i-a hrănit cu ură, i-a alimentat cu neadevăruri. Apoi, a urmărit nebunia distrugătoare operând. Acest 6 ianuarie 2021 va rămâne ca ziua în care democraţia americană a ajuns la cel mai de jos nivel.

Cum să neutralizezi un Donald Trump în vrie până pe 20 ianuarie, ziua în care Joe Biden va deveni al 46-lea preşedinte al Statelor Unite? Atitudinea lui indecentă, după patru ani de domnie haotică, lasă să se prevadă ce e mai rău. Se ridică voci care cer plecarea lui imediată de la Casa Albă. Ideea invocării celui de-al 25-lea amendament al Constituţiei a fost evocată printre membrii cabinetului său. Dar Donald Trump nu este unicul răspunzător pentru ce s-a întâmplat miercuri.

Cine mai sunt vinovați pentru ce s-a întâmplat la Capitoliu?

Aleşi republicani, complici, l-au susţinut în delirul lui de a nu-şi recunoaşte înfrângerea. În ciuda lipsei dovezilor de „fraude masive”. Fără a respecta votul marilor electori, nici deciziile tribunalelor. Ignorând chiar Curtea Supremă.

Desigur, greii partidului au sfârşit prin a se desolidariza de el. Miercuri, Mitch McConnell, până acum preşedintele majorităţii republicane din Senat, a denunţat, înaintea scenelor de haos, „spirala mortală” pe care ar implica-o refuzul de a certifica alegerea lui Joe Biden.

Dar el a reacţionat tardiv. El nu a recunoscut victoria democratului decât după confirmarea Colegiului electoral, la mijlocul lui decembrie. Alt fidel al lui Trump, senatorul Lindsey Graham, nu i-a întors spatele decât după insurecţie. În total, 147 de aleşi republicani s-au opus, în Capitoliu, la victoria lui Joe Biden. Să conteşti legitimitatea unui preşedinte ales, cu cea mai mare lipsă de respect pentru instituii, are consecinţe grele. Acest circ politic şi scenele de haos dau, după spusele lui George W. Bush, aspect de „republică bananieră” Statelor Unite.

Joe Biden îşi va începe mandatul cu o ţară făcută zdrenţe, buchetul final al preşedinţiei Trump. Şi nevoia urgentă de a-şi repara imaginea, de a regăsi „onoarea, decenţa, respectul şi toleranţa”.

Autor: Valérie de Graffenried

Traducere: GabrielaSîrbu/gsarbu/fmatei