Evenimentul Zilei > International > LE SOIR: Elvețienii votează împotriva multinaționalelor mai responsabile
LE SOIR: Elvețienii votează împotriva multinaționalelor mai responsabile

LE SOIR: Elvețienii votează împotriva multinaționalelor mai responsabile

Textul prevedea obligația companiilor elvețiene de a asigura respectarea drepturilor omului și a mediului în activitățile lor în străinătate.

Duminică, Elveția a respins o inițiativă care dorea să impună companiilor elvețiene obligații legale mai stricte în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și a standardelor de mediu.

Potrivit institutului de sondaje gfs.bern, aşa numita inițiativă despre „multinaționale responsabile” a fost respinsă de cel puțin 14 din cele 26 de cantoane elvețiene, deși ar fi fost aprobată cu o majoritate restrânsă de voturi (50,7%). Cu toate acestea, pentru a fi adoptat, un text trebuie aprobat atât de majoritatea alegătorilor, cât și de cantoane.

Acest text prevedea obligarea companiilor elvețiene să asigure respectarea drepturilor omului și a mediului în activitățile lor în străinătate, în cele ale furnizorilor lor sau ale partenerilor lor de afaceri. De asemenea, să oblige companiile să răspundă pentru eventualele încălcări în fața instanțelor din Elveția.

„Sunt extrem de dezamăgită(…), dar este o inițiativă care a primit un sprijin incredibil (…) și vedem că întreaga țară a avut o dezbatere foarte largă, o dezbatere care este sănătoasă și care pune chestiunea valorilor pe care vrem să le asigurăm într-o economie globalizată”, a declarat pe canalul public RTS Lisa Mazzone, reprezentantul Verzilor elvețieni, partid care a chemat oamenii să voteze „da” pentru inițiativa susținută de 130 de ONG-uri.

Consiliul federal (guvernul), precum și organizațiile de apărare a afacerilor le-au solicitat alegătorilor să respingă textul, considerând că riscă să aducă atingere intereselor economice elvețiene.

https://www.lesoir.be/340650/article/2020-11-29/les-suisses-votent-contre-des-multinationales-plus-responsables

Traducerea: Rodezia Costea/rcostea/fmatei