Evenimentul Zilei > International > Le Point. Coronavirus, acest spin în talpa lui Vladimir Putin
Le Point. Coronavirus, acest spin în talpa lui Vladimir Putin

Le Point. Coronavirus, acest spin în talpa lui Vladimir Putin

„Totul e sub control”, asigură președintele rus. Motivele foarte politice care îl determină să minimizeze amploarea flagelului.

Denunțul vine din partea unuia din cei mai apropiați aliați ai Moscovei: Alexandr Lukașenko, preşedintele autoritar al Belarusului. „Infectarea cu coronavirus se răspândește în Rusia”, spune el. Cel care are aproape 1.000 km de frontieră comună cu marele vecin rus nu aduce nicio dovadă, dar spune sus și tare ceea ce mulți cred fără să spună, scrie Le Point, citat de Rador.

O privire pe statistici este suficientă pentru a da credit afirmațiilor sale. De la începutul epidemiei, Rusia numără oficial 199 de persoane infectate și un mort. O femeie în vârstă de 79 de ani a decedat pe 18 martie la Moscova.

Adică o proporție derizorie având în vedere o populație de 145 de milioane de locuitori.

Chiar și Luxemburgul cu cele 203 cazuri ale sale depășește continentul rus. Fără a mai vorbi despre recordul italian cu peste 35.700 de bolnavi (joi, 19 martie).

Și dacă admitem că autoritățile au făcut peste 133.000 de teste, așa cum pretind, Rusia are rata de răspuns pozitiv cea mai slabă din lume.

Sete de putere

Prin urmare, cum să explici că noul coronavirus plecat din China a putut trece peste vreo zece fusuri orare ajungând în inima Europei sărind peste cel mai mare stat al planetei? Greu de imaginat că închiderea frontierei cu China decisă la sfârșitul lui ianuarie de către Moscova a permis să se obțină un asemenea rezultat.

Există un motiv. El este politic. Vladimir Putin are o agendă de primăvară încărcată. Pe 22 aprilie, el intenționează să supună unui referendum proiectul lui pentru o nouă Constituție. Un text care se rezumă la o prioritate: să-i permită să ocupe din nou fotoliul prezidențial la finalul mandatului său în 2024. Și să-și continue astfel domnia până în 2036 dacă dorește.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE