Evenimentul Zilei > Economie >   LE MONDE: De ce cultivă Franţa din nou, masiv, cânepă
  LE MONDE: De ce cultivă Franţa din nou, masiv, cânepă

  LE MONDE: De ce cultivă Franţa din nou, masiv, cânepă

Cine trece prin zonele agricole ale Franței are impresia că trăiește o halucinație. Zeci de hectare par cultivate cu canabis, E, însă, doar o impresie.

Adesea confundată cu canabisul, cânepa este preţuită în papetărie, alimentaţie sau construcţii. Şi se redescoperă avantajele de mediu ale acestei culturi

 

Dacă nu ai un ochi experimentat, un câmp de cânepă seamănă până la confuzie cu o cultură de canabis cu scop recreativ, interzisă în Franţa. Doar că este inutil să fumezi cânepă industrială, deoarece este foarte săracă în delta-9-tetrahidrocanabinol sau THC, o substanţă psihotropă.

Astăzi, această plantă este, în schimb, foarte apreciată pentru atuurile sale de mediu. Cultivarea ei nu are nevoie nici de produse fitosanitare, nici de irigaţii pentru a creşte. „Semăn şi pe urmă recoltez”, a rezumat Franck Barbier, agricultor din Seine-et-Marne şi preşedinte al InterChanvre, care reuneşte profesionişti ai domeniului în Hexagon.

Şi în spatele acestei culturi „există o industrie întreagă”, după cum aminteşte Benoît Savourat, preşedintele cooperativei agricole La Chanvrière, în Aube. Seminţe, fibre, tulpini, totul este utilizabil la cânepă şi cererea este în creştere. Cu aproape 20.000 de hectare cultivate, Franţa este al patrulea producător mondial, după China (25.000 ha), Canada (32.000 ha) şi Statele Unite (32.000 ha).

https://www.lemonde.fr/videos/video/2020/10/07/pourquoi-la-france-se-remet-massivement-au-chanvre_6055175_1669088.html 

Traducere: Rador