Decizia Academiei Suedeze de a acorda premiul pentru literatură din acest an lui Handke a declanşat un val de critici în mai multe ţări balcanice. Scriitorul este cunoscut pentru poziţia sa pro-sârbă în timpul războaielor iugoslave din anii ’90.

Vineri, Agenţia austriacă de presă APA a relatat, conform Agerpres, că editorul său şef pentru cultură Wolfgang Huber-Lang a fost dat afară în timpul unui interviu luat lui Handke, după ce l-a  întrebat despre paşaportul iugoslav pe care acesta l-a primit în 1999.

„Hai să ne oprim acum. Vă rog să părăsiţi casa”, i-a spus Handke lui Huber-Lang. „Sper să nu vă văd la Stockholm”, ar fi adăugat scriitorul. El urmează să susţină o conferinţă de presă la Stockholm în data de 6 decembrie, cu patru zile înainte de a-i fi înmânat premiul Nobel.

La începutul lunii,  americanii de la  The Intercept au relatat în premieră în presă despre existența paşaportului sârb al laureatului Nobel. S-a făcut imediat legătura că ar fi fost un semn de sprijin politic pentru liderul sârb din timpul războiului, Slobodan Milosevic, acuzat de comiterea atrocităților  în Croaţia, Bosnia şi Kosovo.

Handke a precizat pentru APA că a fost vorba de un „paşaport de curtoazie”, menit să-i uşureze călătoria în Serbia și nimic mai mult.

Foto: Facebook/ Peter Handke