Evenimentul ZileiInternationalLaureat al premiului Nobel, gest neașteptat în fața unui jurnalist. „Sper să nu vă văd”

Laureat al premiului Nobel, gest neașteptat în fața unui jurnalist. „Sper să nu vă văd”

Laureat al premiului Nobel, gest neașteptat în fața unui jurnalist. „Sper să nu vă văd”
Austriacul Peter Handke, laureatul premiului Nobel pentru literatură, a avut un gest neașteptat față de un jurnalist pe care îl primise în casa sa, să realizeze un interviu. Lezat de una din întrebări, l-a invitat pe jurnalist să plece. Fără drept der apel.

Decizia Academiei Suedeze de a acorda premiul pentru literatură din acest an lui Handke a declanşat un val de critici în mai multe ţări balcanice. Scriitorul este cunoscut pentru poziţia sa pro-sârbă în timpul războaielor iugoslave din anii ’90.

Vineri, Agenţia austriacă de presă APA a relatat, conform Agerpres, că editorul său şef pentru cultură Wolfgang Huber-Lang a fost dat afară în timpul unui interviu luat lui Handke, după ce l-a  întrebat despre paşaportul iugoslav pe care acesta l-a primit în 1999.

„Hai să ne oprim acum. Vă rog să părăsiţi casa”, i-a spus Handke lui Huber-Lang. „Sper să nu vă văd la Stockholm”, ar fi adăugat scriitorul. El urmează să susţină o conferinţă de presă la Stockholm în data de 6 decembrie, cu patru zile înainte de a-i fi înmânat premiul Nobel.

La începutul lunii,  americanii de la  The Intercept au relatat în premieră în presă despre existența paşaportului sârb al laureatului Nobel. S-a făcut imediat legătura că ar fi fost un semn de sprijin politic pentru liderul sârb din timpul războiului, Slobodan Milosevic, acuzat de comiterea atrocităților  în Croaţia, Bosnia şi Kosovo.

Handke a precizat pentru APA că a fost vorba de un „paşaport de curtoazie”, menit să-i uşureze călătoria în Serbia și nimic mai mult.

Foto: Facebook/ Peter Handke


Accesează: