Delegarea la Bucureşti a lui Man a fost decisă în luna martie, când acestuia i-a expirat mandatul de şef al DNA Oradea, iar conform ordinului de încetare a delegării el va reveni la Oradea de luni, 17 octombrie. "Voi reveni la Oradea, pe un post de procuror", a declarat Man pentru cotidianul “Bihoreanul”. Ciprian Man şi-a început activitatea de procuror în august 2006, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, ulterior lucrând la cel din Beiuş, iar din decembrie 2010 la DNA Oradea. De luni, el va deveni subordonatul fostului său subaltern Adrian Muntean, care conduce DNA Oradea cu delegaţie.

Man, dat ca exemplu negativ de șefa UNJR

Modul cel puțin ciudat al lui Man de a-și instrumenta dosarele penale a atras atenția și judecătorilor, cel mai cunoscut magistrat care a luat atitudine față de el fiind Dana Gîrbovan, șefa Uniunii Naționale a Judecătorilor din România. În urmă cu o lună, preşedinta UNJR, anunţa că susţine ideea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a se înfiinţa o direcţie de anchetare a magistraţilor în cadrul Parchetului General. Ceea ce a suprins în comunicatul UNJR a fost faptul că judecătorii dădeau şi un exemplu pentru care susţin această idee: acela al unui procuror DNA care a deschis dosare penale pe numele a patru judecători din oraşul în care activa, din motive mai degrabă de duşmănii locale, decât legale. Dosarul a fost trimis înapoi de Înalta Curte la procurori şi mai apoi clasat de structura centrală a DNA, pe motiv că fapta nu există. Ceea ce îi îngrijora pe cei din UNJR era că, pe lângă faptul că procurorul care a fabricat dosarul nu a fost penalizat, el a fost promovat în structura centrală a DNA. Dar cine este procurorul despre care vorbeşte Gârbovan în comunicatul de presă? Chiar dacă judecătorul clujean nu îi dă numele, cel mai probabil este vorba despre Ciprian Man (37 de ani), fost procuror şef al DNA Oradea, promovat de Laura Codruţa Kovesi în structura centrală a DNA.

Promovat de Kovesi după ce un dosar important i-a fost respins de judecători

Procurorul Man a instrumentat un dosar penal (nr. 37/P/2013) în care i-a trimis în judecată, printr-un rechizitoriu emis în data de 20 august 2014, pe patru judecători de la instanțele din Oradea, respectiv pe judecătoarea Roman Florica de la Curtea de Apel Oradea ( pentru trafic de influență și favorizarea făptuitorului ) și pe judecătorii Vidican Denisa, Cuc Raluca și Galea Ovidiu de la Tribunalul Bihor (pe primele două pentru abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului, iar pe al treilea pentru participație improprie la fals intelectual). După trimiterea în judecată, cei patru au fost suspendaţi din funcţii de CSM. Dosarul a fost restituit la DNA pentru grave carențe de drept material și procesual, printr-o decizie a Curții de Apel Cluj, care a fost menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție. Dosarul a fost preluat de structura centrală a DNA, care a dispus clasarea cauzei, cu motivația că faptele nu există (printr-o ordonanță emisă în data de 6 aprilie 2017). După aceaste fapte de vitejie, patru judecători au fost suspendaţi din funcţie din cauza unui dosar abuziv, Man nu numai că nu a fost sancţionat, ci a fost promovat de Kovesi în structura centrală a DNA. Dar şi mai şocant în acest dosar sunt motivele pentru care el a fost declanşat. Se pare că el a pornit ca o răzbunare în numele judecătoarei Crina Muntean, o apropiată a lui Man, care a condus Secţia Penală a Tribunalului Bihor până în 2013, când a fost schimbată prin votul colegilor ei, acţiune iniţiată de Ovidiu Galea. Munteanu s-a remarcat prin faptul că nu a respins nicio solicitare de interceptare făcută de DNA-ul condus de Man pe plan local şi prin faptul că nu a dat nici măcar o achitare în dosarele procurorilor anticorupţie din Bihor. Răzbunarea lui Man a atins cote atât de absurde încât în 2016 acesta i-a mai fabricat un dosar judecătorului Ovidiu Galea. Motivul? Judecătorul nu a scris în declaraţia de interese că este membru al unei loji masonice. 

Man, procurorul care a alergat o căprioară cu maşina

Man este printre procurorii standard ai Sistemului, care producea dosare pe baza înregistrărilor primite de la SRI şi pe baza denun- ţurilor. El a devenit celebru după ce, la finalul anului 2013, a fost primul procuror care a mulţumit SRI pentru colaborare în instrumentarea dosarelor. Şi ca să ne facem o imagine, trebuie amintit faptul că în 2009, procurorul DNA a fost acuzat de braconaj, după ce un ţăran dintr-o comună din Bihor a sunat la poliţie, noaptea, să anunţe că cineva aleargă cu maşina o căprioară pe câmp. Practic, procurorul Ciprian Man alerga în toiul nopţii o căprioară făcând atâta zarvă încât a speriat oamenii simpli. Este o scenă care poate defini foarte succint modul cum se duce lupta anticorupţie din România.

Şi-a trimis după gratii mentorul din tinereţe

Se pare că tot din ataşament pentru judecătoarea Crina Muntean, Ciprian Man a mers atât de departe încât să fabrice un dosar avocaţilor Ioan şi Ana Daniela Sava pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi fals. Ioan Sava a avut o relaţie de câţiva ani cu judecătoarea Muntean şi el este cel care i-a făcut cunoştinţă cu Ciprian Man. Se pare că procurorul s-a ataşat atât de mult de judecăt oare încât a devenit gelos pe relaţia acesteia cu avocatul Sava. Dosarul s-a bazat pe denunţul unui infractor condamnat aterior pentru spargeri de locuinţe, Ionel Romocsa. Grav este că denunţul lui Romocsa a fost făcut la instigarea procurorului Man şi cu promisiunea că va scăpa de acuzaţiile dintr-un alt dosar de furt în care era cercetat. Man a mers atât de departe încât i-a cerut prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, schimbarea procurorului care instrumenta dosarul lui Romocsa cu unul apropiat de el. A reuşit schimbarea procurorului, Romocsa a primit neînceperea urmăririi penale şi dosarul soţilor Sava a mers mai departe. Cristian Ardelean, cel care i-a dat NUP infractorului Romocsa, a fost imediat angajat la DNA Oradea, condus de amicul Ciprian Man. Ioan şi Ana Daniela Sava au fost condamnaţi pe baza denunţului unui infractor, care făcuse o înţelegere cu Man pentru a scăpa de sentința de 3 ani de detenţie cu executare și să ia cu suspendare. Pe lângă abuzul revoltător din acest caz, şocant este că soţii Sava sunt cei la care procurorul a făcut stagiatura la începutul carierei şi în baza recomandă- rilor primite de la ei a ajuns Man magistrat.