Laptele și produsele lactate cresc riscul de a avea cancer. Rezultatele unui studiu realizat în China

Laptele și produsele lactate cresc riscul de a avea cancer. Rezultatele unui studiu realizat în China Sursa foto: Dreamstime.com

Laptele și produsele lactate cresc riscul de a dezvolta cancer. Numeroase studii au arătat că produsele lactate te pot face să suferi de obezitate, diabet, cancer sau boli coronariene.

Laptele și produsele lactate cresc riscul de a dezvolta cancer, arată cel mai recent studiu. Acesta a investigat consumul de lactate și riscul de cancer la adulți.

S-au făcut multe cercetări pe această temă. Totuși, rezultatele au fost diferite în funcție de populația pe care a fost efectuat studiul. Cel mai recent studiu de amploare, publicat în BMC Medicine, în care au fost observați adulți chinezi, a constatat că un consum mai mare de lapte și produse lactate a fost asociat cu un risc mai mare de cancer de ficat și de cancer de sân la femei.

Cum favorizează laptele dezvoltarea cancerului?

Atât cancerul de ficat, cât și cancerul de sân se numără printre cele mai frecvente tipuri de cancer în China. Aceste tipuri reprezintă aproximativ 393.000 și 368.000 de cazuri noi de cancer în fiecare an. Deși rezultatele studiului nu arată o cauză exactă, există mai multe mecanisme biologice care pot explica legătura dintre lapte și cancer.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așadar, un consum mai mare de produse lactate poate majora nivelul factorului de creștere asemănător insulinei-I (IGF-I). Aceasta promovează proliferarea celulară și este asociată cu riscuri mai mari pentru mai multe tipuri de cancer. Potențial, hormonii sexuali feminini prezenți în laptele de vacă, estrogenul și progesteronul, pot juca un rol important în riscul crescut de cancer de sân. În același timp, acizii grași saturați și trans din produsele lactate pot crește riscul de cancer de ficat.

Numeroase studii au arătat că produsele lactate pot provoca și alte probleme de sănătate. Este vorba de obezitate, diabet, cancer și bolile coronariene.

Oamenii de știință au cercetat cât lapte este prezent în alimentație

Participanții la studiu au fost urmăriți timp de aproximativ 11 ani. Cercetătorii au folosit date din registrele naționale de cancer, din registrele de decese, dar și din registrele de asigurări de sănătate pentru a identifica noile diagnostice de cancer. Analizele datelor au luat în considerare o serie de alți factori care pot influența riscul de cancer.

Aici sunt incluse: vârsta, sexul, regiunea, istoricul familial de cancer, statutul socio-economic, factorii legați de stilul de viață (consumul de alcool, fumatul, activitatea fizică, consumul de soia și consumul de fructe proaspete), indicele de masă corporală, infecția cronică cu virusul hepatitei B (pentru cancerul de ficat) și factorii reproductivi feminini (pentru cancerul de sân).

Majoritatea participanților la studiu au fost femei, 59%, și 41% bărbați. Ei proveneau din 10 regiuni diferite din punct de vedere geografic din China. Oamenii s-au alăturat studiului între 2004 și 2008. Nici unul dintre ei nu avea antecedente de cancer. Odată recrutați, fiecare participant, cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, a completat un chestionar cu privire la frecvența cu care consuma diverse produse alimentare, inclusiv lactate.

Rezultatele studiului

În total, aproximativ 20% dintre participanți au consumat în mod regulat produse lactate, în principal lapte. Alte 11% au consumat produse lactate lunar, iar 69% nu au consumat aceste alimente deloc. Consumul mediu a fost de 38 grame pe zi la întreaga populație studiată și de 81 grame pe zi în rândul consumatorilor obișnuiți de produse lactate.

În timpul perioadei de studiu, au fost înregistrate 29.277 de cazuri noi de cancer. Cea mai mare rată a fost cea de cancer pulmonar (6.282 de cazuri), urmat de cancerul de sân (2.582 de cazuri), de stomac (3.577 de cazuri), colorectal (3.350 de cazuri) și de ficat (3.191 de cazuri) în cazul femeilor.

Persoanele care au consumat în mod regulat produse lactate au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer de ficat și de sân. Pentru fiecare 50 grame consumate zilnic, riscul crește cu 12 și, respectiv, 17 procente. De asemenea, consumul regulat de produse lactate a fost asociat cu un risc crescut de limfom. Nu a existat nici o asociere între consumul de produse lactate și cancerul colorectal sau cancerul de prostată.

Laptele este încă o sursă de proteine, vitamine și minerale

Profesorul Huaidong Du de la Oxford Population Health și unul dintre coautorii studiului, a explicat că „deși rezultatele studiului indică faptul că ar putea exista o legătură directă între consumul regulat de produse lactate și anumite tipuri de cancer, este important să nu uităm că produsele lactate sunt o sursă de proteine, vitamine și minerale”.

De asemenea, profesorul a mai precizat că nu este înțelept să se reducă consumul de produse lactate doar pe baza rezultatelor studiului actual. Totuși, trebuie asigurat un aport adecvat de proteine, vitamine și minerale din alte surse, informează Alephnews.