Laptele, mai scump cu 30 la suta

Laptele, mai scump cu 30 la suta

Danone anunta ca preturile la iaurt vor creste cu pana la 20%, in timp ce untul s-ar putea scumpi cu aproximativ 50%.

Pentru un litru de lapte proaspat care costa acum 3 lei vom ajunge sa platim in decembrie aproape 4 lei.

In doar trei luni, pretul lactatelor si al specialitatilor din lapte va creste semnificativ, cu circa 30%-40%, in medie, pe piata la laptele proaspat, cam 20% la iaurturi si pana la 50a la unt, potrivit estimarilor producatorului francez de lapte Danone. 

„Scumpirile sunt determinate de o cerere mai mare decat oferta de lapte a fermelor, proces care nu afecteaza doar Romania, ci intreaga Europa. Majorari semnificative de preturi la lactate au avut loc in toate tarile din jurul Romaniei”, a declarat ieri directorul general Danone Romania, Jacques Ponty, care manageriaza afacerile producatorului de lapte si in Europa Centrala si de Sud-Est.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, laptele proaspat de la Danone va fi cu 20% mai scump in iarna, iar preturile la iaurt vor mai salta cu 5%-10%. Si laptele LaDorna se va scumpi in perioada urmatoare, majorarile de pret fiind de circa 5%, dupa cum ne-a declarat vicepresedintele grupului LaDorna, Valeriu Steriu.

„Nu cred ca ne putem permite sa scumpim mai tare produsele, pentru ca oricum negocierile cu marile lanturi de magazine sunt dure in astfel de cazuri”, a explicat Steriu.

Daca marii producatori de lactate au forta necesara sa negocieze cu fermele majorari mai putin semnificative la materia prima, nu acelasi lucru se intampla cu producatorii mai mici. In Europa, majorarile de preturi la lactate au inceput din septembrie si vor continua pana in iarna: in Germania untul e mai scump cu 50% fata de perioada verii, iar iaurtul si-a crescut pretul in Franta cu 20%.

Cauze: seceta si investitiile

Producatorii romani spun ca in pretul laptelui din aceasta iarna se vor regasi investitiile pe care fermele de la noi sunt obligate de Uniunea Europeana sa le faca in cresterea calitatii laptelui, precum si efectele dezastruoase ale secetei din aceasta vara. „In timpul secetei, multe dintre fermele de mici dimensiuni au fost nevoite sa isi inchida afacerile”, a spus managerul de la Danone.

Compania franceza, a carei fabrica se afla in comuna Voluntari, langa Bucuresti, colecteaza lapte de la circa 150 de ferme din intreaga tara si produce anual aproape 100.000 de tone de lapte si iaurturi. Cele mai bine vandute produse sunt din gama NutriDay - iaurt natural la pahar si de baut si iaurt Delicios cu fructe.