Laptele din import, la control

Laptele din import, la control

În şedinţa de astăzi, Guvernul a decis constituirea unei comisii care va verifica în vamă calitatea laptelui importat, pentru a combate concurenţa neloială, a anunţat premierul Emil Boc. Această comisie va fi formată din reprezentanţi ai Autorităţii Sanitar-Veterinare, Direcţiei Generale a Vămilor şi organizaţiilor profesionale ale fermierilor, iar la acţiunile de control vor participa şi reprezentanţi ai inspectoratelor fitosanitare vamale.

„Ştim bine că fermierii noştri sunt dezavantajaţi de faptul că din import, din nefericire, nu vine întotdeauna lapte de cea mai bună calitate, ceea ce creează o concurenţă neloială cu piaţa internă. Pentru a preveni şi a respecta concurenţa loială şi cadrul legislativ european, am decis înfiinţarea unei comisii mixte pentru verificarea în punctele vamale a calităţii produselor venite din state terţe sau din schimbul intercomunitar”, a declarat Boc.

Premierul a menţionat că au fost aprobate, printr-un memorandum, măsurile convenite în discuţiile cu fermierii, respectiv asigurarea fondurilor, plata ajutoarelor aferente sectorului agricol, plata naţională direct complementară începând cu luna august 2009 pentru sectorul zootehnic şi compensarea datoriilor la bugetul de stat ale producătorilor agricoli cu subvenţiile. Ministerele Agriculturii şi Administraţiei au fost desemnate ca structuri de mediere cu consiliile locale, în vederea punerii păşunilor la dispoziţia crescătorilor de animale.

Miercuri, fermieri din 25 de judeţe au protestat în faţa Guvernului, cerând alocarea de subvenţii compensatorii şi verificarea calităţii laptelui care intră în România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Mediafax

CITIŢI ŞI:

Capitala, blocată de proteste şi revendicări

Marş cu animale şi bătăi în Capitală