Evenimentul Zilei > Actualitate > Lăcomia și șpăgile fără număr l-au propulasat pe judecătorul Moldovan în topul condamnărilor
Lăcomia și șpăgile fără număr l-au propulasat pe judecătorul Moldovan în topul condamnărilor

Lăcomia și șpăgile fără număr l-au propulasat pe judecătorul Moldovan în topul condamnărilor

Specialiștii în Drept au explicat, pentru „Evenimentul zilei”, că magistratul a fost pedepsit să stea după gratii circa două decenii deoarece s-au aplicat prevederile noului Cod Penal

Magistratul Mircea Moldovan de la Tribunalul București- Secția Falimente – a fost condamnat, ieri, la 22 de ani de închisoare pentru fapte de corupție. Condamnarea fără precedent a fost dată de judecătorul Ciprian Alexandru Ghiță de la Curtea de Apel București, și poate fi contestată. Sentința dură a surprins pe toată lumea.

Ce spun specialiștii

În realitate, susțin specialiștii în Drept, magistratul a aplicat strict legea, adică prevederile noului Cod Penal. În cazul în care inculpatul este judecat pentru mai multe fapte penale, se ia în considerare cea mai mare pedeapsă, la care se adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse. În cazul Mircea Moldovan, care a fost găsit vinovat că a luat mită de șapte ori, a fost păstrată pedeapsa cea mai mare, de 6 ani și 10 luni de închisoare, la care s-a adăugat un spor de 15 ani și 2 luni de închisoare, adică o treime din totalul celorlalte șase pedepse stabilite.

„Pe noul Cod Penal, la asemenea pedepse se ajunge în cazul concursului de infracțiuni. Practic, pedeapsa cea mai mare a fost de 6 ani și zece luni, restul a venit din o treime din celelalte infracțiuni. Astfel, sporul a fost mai mult decât dublu decât pedeapsa cea mai mare. Până acum, astfel de pedepse se acordă la omoruri, rămâne să vedem motivarea”, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, judecătorul Daniel Grădinaru, președintele Secției 1 Penală de la Curtea de Apel București.

Condamnări celebre

Ultimele cazuri mediatizate de crimă sunt: polițistul Cristian Cioacă – pentru uciderea Elodiei Ghinescu: 15 ani și 8 luni, Sergiu Băhăian – pentru instigare la uciderea unor parteneri de afaceri: 26 de ani, Cristian Chilat- ucigașul unuia dintre frații Mararu: 19 ani sau Nicolae Vlad- ucigașul studentei japoneze: pe viață. Pedeapsa primită de Mircea Moldovan este mai mare decât condamnarea pentru terorism primită de Omar Hayssam, 20 de ani cu executare, pentru rolul din răpirea celor trei jurnaliști.

Potrivit unei analize făcute de „Evenimentul zilei”, este cea mai mare condamnare pentru corupție judiciară. Anterior sentinței, în topul magistraților corupți era procurorul Nelu Carpen, care execută șase ani de închisoare.

Telefoane, televizoare, și covoare, mită pentru a evita falimentul

În cazul lui Mircea Moldovan, Curtea de Apel București a condamnat, ieri, unsprezece persoane. Printre acestea: trei foști judecători de la Tribunalul București, doi milionari de top și cinci practicieni în insolvență. Acuzațiile: dare și luare de mită pentru a „rezolva” favorabil o serie de procese. Moldovan a primit divese șpăgi: sume de bani, un televizor, un telefon Iphone, un ceas scump, un covor și cherestea pentru a favoriza câțiva oameni de afaceri în dosarele de insolvență/faliment.

În acest caz, milionarul Dan Adamescu este acuzat că le-a dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceștia să dispună soluții favorabile în două dosare de insolvență.

Moldovan a r fi luat bani și bunuri în valoare de 29 de mii de lei. Magistratul a făcut promisiuni certe unui lichidator judiciar, în schimbul angajării nepoatei sale la firma sa de insolvenţă. La angajarea rudei magistratului, lichidatorul a constatat că nepoata lui Moldovan nu ştie nimic despre domeniu, dar vrea 3.000 de lei pe lună, primind, în final, doar 1.500. În primăvara anului trecut, pe când „mascații” îl căutau la poartă, Moldovan a sărit gardul din spatele locuinței și a dispărut pentru câteva ore. S-a predat ulterior, îmbrăcat în trening și tricou, fiind reținut și, apoi, arestat pentru 30 de zile alături de colegii săi de la Tribunal.

Sinucidere la metrou

În acest caz s-a petrecut și un eveniment tragic. Unul dintre avocații lui Dan Adamescu, George-Claudiu Dumitru, s-a sinucis după ce a dat o declarație completă la DNA în care-și incrimina clientul. El a ridicat banii virați de Adamescu și a plătit cei 20.000 de euro care au ajuns la judecători. Ulterior, el s-a aruncat în fața metroului.

Alte condamnări în cazul „Mită la judecători”

În acest dosar, judecat pe fond în numai șapte luni, au mai fost condamnate alte 10 persoane:

1. Dan Adamescu -om de afaceri, milionar în euro: 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare;

2. Elena Rovența – judecătoare: 5 ani și 10 luni de închisoare cu executare;

3. Ion Stanciu – judecător: 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare;

4. Sorin Viziru – judecător: 5 ani de închisoare cu executare;

5. Ilie Preda – practician în insolvență: 6 ani și 10 luni de închisoare cu executare;

6. Emanoil Postelnicu – practician în insolvență: 2 ani și 8 luni cu executare;

7. Gabriel Hanganu – practician în insolvență: 3 ani cu executare;

8. Iosif Armaș -om de afaceri, milionar în euro: 1 an și 4 luni cu suspendare;

9. Angela Monica Borza – practician în insolvență: 2 ani și 7 luni cu suspendare;

10. Cristina Elena Popa (fostă Cândea) – practician în insolvență: 1 an și 4 luni cu suspendare.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: