Evenimentul Zilei > International > LA TRIBUNE: Petrolul dur afectat de epidemia de coronavirus
LA TRIBUNE: Petrolul dur afectat de epidemia de coronavirus

LA TRIBUNE: Petrolul dur afectat de epidemia de coronavirus

Cursul ţiţeiului Brent, la cel mai scăzut nivel din octombrie, a coborât sub pragul de 60 de dolari barilul.

Preţul petrolului era în continuare orientat în jos marţi, la bursele europene, afectat de riscurile pe care le prezintă măsurile luate pentru a opri epidemia de coronavirus pentru economia mondială.

În jurul orei 10:35 GMT (11:35 la Paris), barilul de petrol din Marea Nordului cu livrare în martie valora 58,86 de dolari la Londra, în scădere cu 0,78% faţă de nivelul de luni de la închidere.

La New York, barilul de petrol american WTI cu livrare tot în martie pierdea 0,28% până la 52,98 dolari.

Cei doi indici de referinţă european şi american rămân de cinci şedinţe consecutiv în scădere şi au atins luni nivelul cel mai scăzut din luna octombrie.

Ei au o scădere mai mare de 15% de la vârful din 8 ianuarie, atins chiar după tirul cu rachete iraniene împotriva a două baze irakiene care găzduiau soldaţi americani.

„Cu cât se extinde mai mult epidemia, cu atât potenţialul impact economic şi impactul asupra consumului sunt importante”, a estimat Craig Erlam, de la Oanda.

 

Alte sectoare potenţial afectate

 

Epidemia de pneumonie virală prezintă un bilanţ care depăşeşte de acum 100 de morţi în China, cu peste 4.500 de persoane contaminate în total.

Aproape totalitatea provinciei Hubei – adică circa 56 de milioane de locuitori – este izolată de lume de joi de un cordon sanitar draconic.

Toate sectoarele economice ar putea fi afectate: companiile din Shanghai de exemplu au primit ordinul să nu-şi reia activitatea înainte de 9 februarie, cu excepţia supermarketurilor şi farmaciilor.

Epidemia „a trimis în planul secund perturbările ofertei libiene” de aur negru care ar fi putut contribui la creşterea cursului ţiţeiului, a completat Al Stanton, de la RBC.

Producţia de petrol a scăzut cu 75% în Libia din cauza blocajului terminalelor petroliere de la 18 ianuarie, trecând de la peste 1,2 milioane la puţin peste 320.000 de barili pe zi, a anunţat sâmbătă Compania naţională de petrol (NOC).