Evenimentul Zilei > International > LA STAMPA: Trafic de droguri și de arme între Italia și Franța: Arestate 46 de persoane din clanul ‘Ndrangheta
LA STAMPA: Trafic de droguri și de arme între Italia și Franța: Arestate 46 de persoane din clanul ‘Ndrangheta

LA STAMPA: Trafic de droguri și de arme între Italia și Franța: Arestate 46 de persoane din clanul ‘Ndrangheta

Un râu de cocaină între Coasta de Azur și Riviera Florilor, în umbra organizației mafiote italiene 'Ndrangheta, care este ca legătura între criminalitatea organizată și cea comună.

Numărul arestărilor efectuate de Carabinierii din Genova și de Jandarmeria Națională din Marsilia și Paris a crescut la 46. Un raid impresionant, declanșat în zorii zile în Italia și Franța, cu confiscări patrimoniale de aproximativ 900.000 de euro.

În Italia a fost pus în aplicare un mandat de arestare preventivă pentru 13 persoane, anchetate pentru deținere și trafic de arme și de droguri, fabricare și deținere de documente de identitate false, dar și pentru protejarea unui afiliat al clanului ‘Ndrangheta, care este fugar al justiției.

În schimb, autoritățile franceze au adoptat măsuri de restricție pentru 33 de persoane acuzate că au creat clanuri armate, asociații destinate importului și exportului de droguri și de arme, spălării de bani și jafului. În procesul de schimb de informații a fost determinantă coordonarea Eurojust și ajutorul magistratului de contact francez și al Direcției Districtuale Anti-mafie.

Activitatea a fost declanșată de convergența dintre investigațiile desfășurate în Italia și în Franța, care îl priveau pe Carmelo Sgrò, un antreprenor din construcții cu domiciliul la Sanremo, legat și de relații de rudenie de clanul Gallico din Palmi, și pe un traficant de droguri francez în relații bune cu familia Magnoli din Gioia Tauro, care locuiește pe Riviera Franceză de ani de zile.

Investigațiile au permis identificarea existenței unei rețele active între Italia, Franța, Belgia și Olanda, interesată de comercializarea și distribuirea de arme și de cantități mari de droguri. În special, investigațiile carabinierilor din Genova, inițiate în 2018, au făcut posibilă reconstituirea mai multor transferuri de droguri (cocaină, hașiș și marijuana) și arme (inclusiv arme de război, precum Skorpion și AK 47 – Kalașnikov) între Sgrò și suspectul francez,
considerați, respectiv, în fruntea rețelelor care operează în Liguria și pe Riviera Franceză, cu ramuri în Belgia și Olanda.

Dar asta nu este tot, în cadrul activității, au fost arestați și cinci traficanți de droguri și au fost reconstruite canalele de distribuție a drogurilor în Liguria. În cele din urmă, a fost identificat un grup de albanezi care aproviziona circuitului criminal cu cantități mari de cocaină.

Aprofundări ulterioare asupra contextului familial al lui Sgrò au făcut posibilă verificarea faptului că acesta ar fi favorizat fuga lui Filippo Morgante, un membru important din clanul Gallico (deplasări, furnizarea de documente de identitate false, punerea la dispoziție a proprietăților, chiar și în străinătate, și susținerea sa economică din încasările
ilegale).

Mai mult, însuși Sgrò s-ar fi folosit de membrii clanului, legați de familia traficanților de droguri Magnoli din Calabria cu domiciliul în Vallauris (Franța), pentru a recupera în Franța un lot de 11 kg de cocaină care îi fusese furat de suspecții francezi (în calitate de furnizor era un grup de albanezi).

Investigațiile desfășurate în Franța, inițiate în urma unei imense capturi de hașiș provenit din Spania, pe lângă confirmarea intereselor relevante în sectorul traficului de droguri, au permis colectarea unor elemente de investigație cu privire la disponibilitatea de către membrii cu domiciliul în Franța a numeroaselor proprietăți utilizate pentru procesarea și depozitarea drogurilor și descoperirea de operațiuni complexe de spălare a veniturilor ilicite efectuate prin achiziționarea de bunuri, proprietăți de lux și activități comerciale în Franța.

Sursa

Traducerea: Oana Avram, RADOR