La Paris a început summitul despre inteligența artificială. Care sunt marile teme ce vor schimba domeniul

La Paris a început summitul despre inteligența artificială. Care sunt marile teme ce vor schimba domeniulTelefonul ghidat de Inteligenta Artificiala, Sursa foto: Platforma X

„Franța crede în Inteligența Artificială!”, scrie președintele francez Emmanuel Macron, într-un mesaj pe X în ziua deschiderii la Paris a Summit-ului pentru Acțiune privind AI, coprezidat de Franța și India.

Unul dintre principalele obiective ale summit-ului de două zile care se desfăşoară de-a lungul malurilor Senei, este de a permite Europei să „dea tot ce are mai bun” și să ajungă din urmă Statele Unite și China în domeniul AI.

La summit iau parte șefi de stat, înalți oficiali guvernamentali, directori executivi și oameni de știință din aproximativ 100 de țări. Printre participanții de seamă se numără vicepreședintele SUA J.D. Vance, aflat în prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului, și vicepremierul chinez Zhang Guoqing.

Summit pe tema Inteligenței Artificiale, la Paris

„Trăim o revoluție tehnologică și științifică cum rar am mai văzutr”, a declarat Macron pentru France 2. Franța și Europa trebuie să profite de această „ocazie” deoarece inteligența artificială „ne va permite să trăim mai bine, să învățăm mai bine, să muncim mai bine, să tratăm mai bine și depinde de noi să punem această inteligență artificială în slujba umanității”, a adăugat el.

Inteligența artificială

Inteligența artificială. Sursa foto: Pixabay

În acelaşi timp, summitul va oferi unor lideri europeni ocazia de a-l întâlni pentru prima dată pe Vance. Marţi, acesta va avea un prânz de lucru cu Macron, în timpul căruia vor purta discuții axate pe Ucraina și Orientul Mijlociu. Mai târziu în cursul săptămânii, Vance va participa și la Conferința de securitate de la München, unde s-ar putea întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Summit-ul, care reunește actori cheie precum Google, Microsoft și OpenAI, își propune să promoveze progresele inteligenței artificială în sectoare precum sănătatea, educația, mediul și cultura. În timpul evenimentului, va fi lansat un parteneriat global public-privat numit „Current AI” pentru a sprijini inițiativele la scară largă care servesc interesului general.

De asemenea, organizatorii francezi speră că summitul va duce la anunţuri majore de investiţii în Europa. Franța, a spus Macron, va anunța investiții private în inteligența artificială în valoare totală de 109 miliarde de euro în următorii câțiva ani, prezentându-le drept „echivalentul” proiectului Stargate AI al lui Trump pentru centrele de date.

„Calea Europei este antropocentrică”

Prim-ministrul indian Narendra Modi este co-gazda summitului, împreună cu Macron, în încercarea de a implica în dezvoltarea AI mai mulți jucători la nivel mondial și de evita ca sectorul să devină un câmp de luptă între Statele Unite și China.

„Calea Europei este antropocentrică, incluzând inteligența artificială în slujba omului”. La Paris, ministrul afacerilor și Made in Italy, Adolfo Urso, a reafirmat viziunea Italiei pentru crearea în Europa a unei inteligențe artificiale etice, reglementate, orientate către creșterea incluzivă, în concordanță cu „a treia cale” evocată de președintele francez Macron, o alternativă la modelele altor mari jucători globali precum Statele Unite și China.

„Europa are datoria să construiască un model de dezvoltare a inteligenței artificiale care să urmeze o cale autonomă, echilibrată și sigură, conform viziunii sale antropocentrice, în care știința rămâne mereu în slujba omului. Acesta este drumul indicat de Italia în proiectul de lege al guvernului Meloni care anticipează Regulamentul UE, definit tocmai la cererea țării noastre, a spus ministrul Made in Italy, Adolfi Urso.

Italia, a amintit el, construiește deja o punte între Europa și Africa prin Planul Mattei, care vizează cooperarea bazată pe parteneriatul public-privat, prin investiții și inovare. „AI nu trebuie să fie un instrument al inegalității – a adăugat el – ci un motor al creșterii incluzive. Acesta este motivul pentru care am creat Centrul AI pentru Dezvoltare Durabilă, lansat împreună cu PNUD sub președinția noastră a G7”.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / rainews.it