Evenimentul Zilei > International > LA LIBRE BELGIQUE: „Un interviu suprarealist”
LA LIBRE BELGIQUE: „Un interviu suprarealist”

LA LIBRE BELGIQUE: „Un interviu suprarealist”

"Motiv pentru belgieni să nu vrea să respecte regulile": afirmaţiile lui Frank Vandenbroucke (sp.a) după şedinţa Comitetului de concertare stârnesc reacţii

Ministrul sănătăţii, Frank Vandenbroucke, a revenit asupra motivelor pentru care autorităţile au decis să închidă magazinele neesenţiale timp de o lună. Explicaţii care fac multă lume să scrâşnească din dinţi.

 Întervievat după ce a ieşit din Comitetul de concertare vineri, 27 noiembrie, ministrul sănătăţii a ţinut un discurs care i-a blocat pe mulţi, inclusiv parteneri de coaliţie. Referindu-se la decizia de a redeschide magazinele neesenţiale de la 1 decembrie, Frank Vandenbroucke (sp.a) a explicat astfel: „a face cumpărături nu comportă cu adevărat riscuri când totul este bine controlat”. Afirmaţii la care jurnalistul VRT a reacţionat imediat, întrebând de ce atunci au trebuit să-şi închidă porţile aceste magazine pe 30 octombrie. „Pentru că la un moment dat aveam nevoie să luăm o decizie şoc, trebuia un electroşoc şi asta implica închiderea imediată a magazinelor neesenţiale”, a răspuns ministrul sănătaţii, care a mai recunoscut că estre vorba de o măsură „psihologică”.

Răspunsurile socialistului flamand au fost arătate cu degetul pe Twitter. Şefa grupului cdH din Cameră, Catherine Fonck, a apreciat că este un „interviu suprarealist”. „Am pledat întotdeauna pentru măsuri forte şi coerente având în vedere gravitatea epidemiei. Dar acest interviu este suprarealist: magazinele închise pentru că trebuia o ‘decizie şoc’. Ce cinism faţă de toţi cei care sunt astăzi distruşi din cauza pierderii activităţii lor”, a scris dna Fonck pe Twitter. Câteva minute mai târziu, ea şi-a repetat exprimarea furiei partajând un video în care infecţionistul Erika Vlieghe explică faptul că experţii nu au recomandat niciodată să se închidă magazinele neesenţiale. „Pur şi simplu, a face cumpărături nu comportă niciun risc”, poate fi auzită ea în secvenţa distribuită de şefa grupului cdH din Cameră.

Aceeaşi melodie din partea lui Bart De Wever (N-VA), care s-a întrebat pe ce se bazează prim-ministrul şi ministrul sănătăţii pentru a lua decizii. „Presupuneam că se bazează pe raţiune şi pe ştiinţă. Dar nu. Dacă vreţi să-i duceţi în faliment pe comercianţi şi să-i convingeţi pe belgieni să nu respecte măsurile, exact aşa trebuie făcut”, a regretat liderul naţionaliştilor flamanzi.

Şi François De Smet (DéFi) şi-a arătat consternarea faţă de spusele ministrului sănătăţii. „El explică liniştit că magazinele ar fi putut rămâne deschise, dar trebuia creat un ‘şoc’, s-a mirat el pe Twitter. Să încetăm să-i considerăm infantili pe cetăţeni. Populaţia va accepta măsuri dure dacă sunt justificate şi explicate. Nu dacă sunt luate la întâmplare”.

Fostul preşedinte al DéFi, Olivier Maingain, nu şi-a ales cuvintele referindu-se la Frank Vandenbroucke. „Spusele ministrului Vandenbroucke referitor la închiderea magazinelor sunte inimaginabile”, a declarat el pe Twitter. „Credeam că avem un ministru al sănătăţii mai responsabil, dar putem să ne îndoim de asta. Cum să ceri cetăţenilor să adere la deciziile guvernamentale după o asemenea ieşire?”.

Preşedintele MR, Georges-Louis Bouchez, nu şi-a spus părerea despre acest subiect, dar a retransmis pe Twitter afirmaţiile unui jurnalist de la „Dernière Heure” care a estimat că justificările socialistului flamand nu vor fi considerate suficiente de către comercianţi”. Săptămâna trecută, partidul liberal şi-a făcut cunoscută voinţa de a redeschide magazinele neesenţiale în luna decembrie. Ministrul pentru clasele mijlocii şi independenţi, David Clarinval (MR), estimase că este vorba de o „problemă de viaţă sau de moarte pentru comercianţi”.

Ministrul-preşedinte adjunct flamand, Bart Somers (Open Vld), şi-a exprimat sprijinul pentru Frank Vandenbroucke. El a afirmat luni că închiderea magazinelor la sfârşitul lui octombrie era „necesară”. „Sistemul nostru de sănătate era sub mare presiune. (…) Trebuia să intervenim drastic şi să facem totul pentru a evita contactele”, a estimat el.

https://www.lalibre.be/belgique/politique-belge/une-interview-surrealiste-de-quoi-ne-plus-donner-envie-aux-belges-de-suivre-les-regles-les-propos-de-frank-vandenbroucke-apres-le-comite-de-concertation-font-reagir-5fc49a297b50a65ab1a0d775

Autor: Marie Rigot

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/fmatei