Evenimentul Zilei > International > LA LIBRE BELGIQUE: Israel: vot preliminar al deputaţilor favorabili dizolvării Parlamentului
LA LIBRE BELGIQUE: Israel: vot preliminar al deputaţilor favorabili dizolvării Parlamentului

LA LIBRE BELGIQUE: Israel: vot preliminar al deputaţilor favorabili dizolvării Parlamentului

Deputaţii israelieni au adoptat, cu ocazia unui vot preliminar, miercuri după amiaza, o moţiune a opoziţiei care cere dizolvarea Parlamentului şi convocarea de noi alegeri legislative.

Moţiunea a obţinut 61 de voturi pentru, inclusiv cel al lui Benny Gantz, partenerul prim-ministrului Benjamin Netanyahu în coaliţia de guvernare, în timp ce 54 de deputaţi au votat împotrivă, potrivit Knessetului.

În urma votului, moţiunea opoziţiei poate fi de acum dezbătută în comisia parlamentară, deschizând astfel calea spre o dizolvare în final a Camerei şi convocarea de noi alegeri.

Acuzând actualul guvern de uniune că este „cel mai rău din istoria Israelului” şi că nu a ştiut să gestioneze criza coronavirusului, şeful opoziţiei, Yair Lapid, a cerut să se dea un vot miercuri pentru dizolvarea Knessetului, Parlamentul.

De marţi seara, Benny Gantz îşi anunţase intenţia de a sprijini această moţiune acuzându-l pe actualul şef al guvernului că îşi serveşte mai curând interesele proprii decât pe cele ale ţării. O dizolvare a Parlamentului ar duce la ţinerea celui de-al patrulea rând de alegeri în mai puţin de doi ani în Israel, după trei scrutinuri care au pus trupele prim-ministrului Benjamin Netanyahu şi pe cele ale fostului şef al armatei, Benny Gantz, umăr la umăr.

După trei scrutinuri care nu i-au permis nici dlui Gantz, nici dlui Netanyahu să adune o majoritate a deputaţilor din cei 120 din Knesset, cei doi rivali s-au înţeles în primăvară să formeze un guvern de uniune şi de criză în plină perioadă a epidemiei de coronavirus.

Dar în ultimele luni, presa locală a relatat despre numeroase disensiuni între cei doi, în special pe adoptarea unui buget pe 2020 – Israelul neavând linii directoare bugetare pentru acest an – şi pe 2021. (Rador)