Luminiţa Zamfira Solcan a dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Internată de mai mulți ani la Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri (jud.Iași), Luminița Solcan reclamă faptul că România i-a încălcat dreptul la respectarea vieţii private şi de familie.

CEDO, de partea unei criminale

Ucigașa părintelui Roger, liderul spiritual al comunității din Taizé, a reclamat la CEDO faptul că autoritățile române nu i-au permis să participe la înmormântarea mamei sale, care a decedat în 2013. Degeaba partea română a arătat că judecătorii au considerat-o, conform legii, un pericol public, magistrații de la CEDO n-au fost de acord și au decis că România este bună de plată – Luminița Solcan nu va primi despăgubiri de 10.000 de euro, atât cât a solicitat, ci „numai” 6000 de euro, scrie Libertatea! Daune morale pentru suferința „de durată” pricinuită de absența de la înmormântarea mamei.

Înjunghiat în timpul slujbei

Părintele Roger a fost înjunghiat mortal de Luminița Zamfira Solcan în seara zilei de 16 august 2005, în timpul slujbei pe care o efectua la Biserica Reconcilierii, de la Taizé. Luminița s-a ridicat de la locul pe care îl ocupa în sală, a mers spre părintele Roger și i-a aplicat două lovituri de cuţit, totul în văzul celor peste 2500 de oameni, care au rămas împietriți la o asemenea scenă.

„Nu am vrut să-l omor. Am vrut să-i atrag atenţia, ca să stea de vorbă cu mine. Era prea multă lume şi niciodată nu apucam să vorbesc cu el”, le-a declarat Luminița Solcan polițiștilor francezi care au arestat-o.

Pentru că Judecătoria Mâcon a decis (în 2007) că Luminița Solcan avea discerământul diminuat în momentul comiterii crimei (a fost diagnosticată cu schizofrenie paranoidă), instanţa a dispus internarea ei într-un spital de psihiatrie din Franța, pe o perioadă nedeterminată. Ulterior, în 2011, Solcan a cerut transferul în România, motivând că vrea să fie mai aproape de mama ei.

În prezent, Luminița Solcan a solicitat magistraților din România eliberarea și plasarea ei sub tratament la domiciliu.