UPDATE 6 – Surse din PSD, au declarat că nu va cere nimeni demisia sau congres extraordinar pentru schimbarea președintelui PSD Viorica Dăncilă, ci o vor susține toți pe șefa lor pentru prezidențiale. De assemenea, se va solicita excluderea celor care au votat moțiunea. Mai mult, cei considerați puciști au decis că vor propune ca PSD să nu intre vreodată la guvernare alături de Pro România.


UPDATE 5 – Marian Oprișan: „Pornim cu toată forța în campanie. Viorica Dăncilă merită să fie președintele României. Nu vom face acum congres.”


UPDATE 4 – „PSD este în degringoladă, iar liderii stau cu ochii pe Facebook și pe televiziunile de știri pentru a afla cine îi mai trădează, pentru că nu au curajul unei confruntări bărbătești”, au mai declarat surse din partid pentru EvZ.


UPDATE 3 – Întâlnirea puciștilor din PSD a avut loc la Camera Deputaților, la convocarea președintelui camerei inferioare, Marcel Ciolacu, care și-a invitat colegii la o discuție. Se pare că Mihai Fifor ar fi încercat să oprească această întâlnire, sunându-i pe mulți dintre colegii săi.

Se pare însă că cei mai mulți dintre liderii PSD au considerat că nu pot să facă prea multe, având în vedere că Viorica Dăncilă este aleasă de un congres, și mai este și candidatul partidului la prezidențiale.

A apărut și o informație delicată despre un atac al liderului PSD Vrancea Marian Oprișan, care ar fi declarat că, dacă dai căutare pe Google după „proasta de la Guvern” sau „proasta României”, îți apare Viorica Dăncilă.


UPDATE 2 – Alături de cei deja amintiți, se pare că grupului care cere demisia din fruntea partidului a Vioricăi Dăncilă se numără Dumitru Buzatu, lider al PSD Vaslui, și încă-ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.


UPDATE – Surse din partid au declarat pentru EvZ că grupul puciștilor din PSD care îi vor capul premierului demis Viorica Dăncilă este condus de Marcel Ciolacu. Informațiile vin cu câteva ore înainte de ședința cu echipele de campanie ale PSD, care se va desfășura la ora 18, în această seară.

Alături de Ciolacu, printre puciști s-ar număra și Paul Stănescu, Lia Olguța Vasilescu și, încă neconfirmat, Gabriela Firea.


„Nu cred că mai este momentul pentru analize, sondaje şi alte trageri de timp. Trebuie să trecem la acţiune!”, a atacat frontal preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Declarația a fost făcută la numai câteva ore după ce guvernul a căzut în urma moțiuni de cenzură. Parlamentul a adoptat joi moțiunea de cenzură cu 238 voturi „pentru” dintre cele 242 valabil exprimate (în total au fost 245 de voturi). Au fost și 4 voturi împotriva demiterii, în contextul în care parlamentarii PSD au fost în sală dar nu au votat. Guvernul PSD este demis, dar rămâne deocamdată pe funcție ca interimar, până când Președintele Klaus Iohannis va convoca consultări cu partidele parlamentare și va desemna un alt premier care să formeze un nou Cabinet

„Cu largul sprijin al foştilor noştri colegi de la PSD care au preferat să se asocieze cu Băsescu, Orban şi Barna, moţiunea de cenzură a trecut. Aştept ca preşedintele României, Klaus Iohannis, să desemneze cât mai repede un premier care să vină cu un nou guvern în Parlament şi vom vedea atunci dacă vor exista suficiente voturi pentru a trece.

Pentru PSD trebuie să urmeze o perioadă de reformă internă, care să ne permită să câştigăm viitoarele alegeri locale şi parlamentare. Nu cred că mai este momentul pentru analize, sondaje şi alte trageri de timp. Trebuie să trecem la acţiune!”, a scris preşedintele Camerei Deputaţilor.

Într-o postare pe Facebook după votarea moţiunii de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă, Ciolacu afirmă că „nu mai este momentul pentru analize, sondaje şi trageri de timp”.

Ar fi prima dată când un lider PSD este debarcat de la conducerea partidului după ce pierde guvernarea. Până acum, regula în PSD era cea a „nopții cuțitelor lungi” după pierderea prezidențialelor de către liderul maxim. Au pățit-o, pe rând, mulți șefi ai PSD.

A pățit-o Adrian Năstase, în 2004, după ce a pierdut cursa pentru Cotroceni în fața lui Traian Băsescu, iar apoi partidul a pierdut și guvernarea, prin „soluția imorală”, deși PSD câștigase alegerile.

A pierdut-o, din nou, Mircea Geoană în 2009, după episodul „Mihaela, dragostea mea!” – „I-am ciuruit”, ultima fiind strigătul de învingător al lui Traian Băsescu care a câștigat, la limită, al doilea mandat la Cotroceni.

O situație relativ asemănătoare cu cea din prezent a fost în 2015, atunci când Victor Ponta, care reușise să scape de mazilire după ce a pierdut prezidențialele din 2014 în fața lui Iohannis, a primit un brânci pe scări de la Liviu Dragnea, președintele executiv al PSD pe atunci, în urma mitingurilor de amploare ce au urmat tragediei de la Colectiv.