Evenimentul Zilei > International > Kovesi, pe cai mari pentru funcția de procuror-şef al UE
Kovesi, pe cai mari pentru funcția de procuror-şef al UE

Kovesi, pe cai mari pentru funcția de procuror-şef al UE

Laura Codruța Kovesi are mai toate șansele pentru a deveni procuror șef al UE, după ce principalul contracandidat, francezul Jean-François Bohnert a primit o demnitate importantă în țara sa, pe care a acceptat-o. În plus, se vorbește de un sprjin puternic din partea Franței.

Procurorul Jean-François Bohnert a fost desemnat de ministrul francez al Justiţiei, Nicole Belloubet, la conducerea Parchetul Naţional Financiar (PNF) din Franţa. Anunțul a fost făcut pe Twitter de Youssef Badr, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Justiţiei, și preluat de principalele ziare franceze.

El candidează și pentru postul de procuror-şef al Uniunii Europene, alături de Kovesi și de neamțul Andres Ritter, menționând zilele trecute, când deja joncțiunea era clară, că își menține candidatura doar din raţiuni procedurale. ”Comisia de selecţie are opinia că toţi cei trei candidaţi trebuie să rămână, altfel întreaga procedură de selecţie trebuie reluată de la început. De aceea nu mi-am retras candidatura”, a spus Bohnert.

În acest context, oficiali francezi au declarat sub protecţia anonimatului pentru site-ul de ştiri Politico.eu că Administraţia de la Paris intenţionează să o susţină pe Laura Codruţa-Kovesi pentru postul de procuror-şef al UE.

Există și o promisiune în aceste sens făcută telefonic de președintele Emmanuel Macron omologului său român, după cum a anunţat Administrația prezidențială de la București: ”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 19 iulie a.c., o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron. Cei doi omologi au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcția de procuror-șef european. În virtutea bunei colaborări și a bunei înțelegeri între cei doi șefi de stat, Președintele Emmanuel Macron i-a transmis Președintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert și că o va susține pe doamna Laura Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European”.

Laura Codruța Kovesi are mai toate șansele pentru a deveni procuror șef al UE, după ce principalul contracandidat, francezul Jean-François Bohnert a primit o demnitate importantă în țara sa, pe care a acceptat-o. În plus, se vorbește de un sprjin puternic din partea Franței. Sursa: Știri pe surse

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: