Evenimentul Zilei > Justitie > Kovesi A CRITICAT DUR OUG care VIZEAZĂ GRAŢIEREA: „Dezincriminare mascată, a infracţiunii de abuz în serviciu. ACUM ŞTERGEM CU BURETELE TOT”
Kovesi A CRITICAT DUR OUG care VIZEAZĂ GRAŢIEREA: „Dezincriminare mascată, a infracţiunii de abuz în serviciu. ACUM ŞTERGEM CU BURETELE TOT”

Kovesi A CRITICAT DUR OUG care VIZEAZĂ GRAŢIEREA: „Dezincriminare mascată, a infracţiunii de abuz în serviciu. ACUM ŞTERGEM CU BURETELE TOT”

Kovesi a criticat dur OUG care vizează graţierea.

Prezentă la sediul CSM, şefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a susţinut miercuri că ordonanțele de urgență sunt „inoportune”.

„Din punctul nostru de vedere, niciunul dintre cele două acte normative nu este oportun. Am pus pe site-ul instituţiei punctul de vedere al DNA. Din perspectiva noastră, practic, într-o ordonanţă de urgenţă are loc o dezincriminare parţială, mascată, a infracţiunii de abuz în serviciu, practic toţi cei care şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu încălcând legea şi au produs prejudicii vor fi apăraţi de pedeapsă. În ceea ce priveşte graţierea, noi am înaintat, de asemenea, un punct de vedere: abuzul în serviciu şi infracţiunile asimilate infracţiunilor de corupţie vor fi graţiate, dacă acest proiect va intra în vigoare.

Nu a negat nimeni dreptul Parlamentului sau al Guvernului de a emite ordonanţe, noi am emis puncte de vedere tehnice pe ceea ce înseamnă dezincriminarea unor infracţiuni atât de grave, cum este cea a abuzului în serviciu. Toate prejudiciile care au fost constatate nu vor mai putea fi acoperite (…) Statul a cheltuit bani cu investigarea acestor infracţiuni, a cheltuit bani cu judecarea acestor infracţiuni, iar acum ştergem cu buretele tot, ca ulterior statul să cheltuie alţi bani pentru a-şi recupera prejudiciile. Doar în dosaarele DNA, în ultimii trei ani, suma valorilor indisponibilizate de DNA a fost de peste 1.5 miliarde de euro”, a precizat şefa DNA.