Kosovo, spre o criză necontrolabilă

Kosovo, spre o criză necontrolabilă

Moscova a lansat ieri un apel mai presant decât oricând pentru continuarea negocierilor asupra statutului provinciei Kosovo, avertizând că există riscul unei „crize incontrolabile“.

Reglementarea problemei acestei provincii din sudul Serbiei a atins un „punct critic“, se afirmă într-un comunicat al Ministerului rus de Externe. Cu două zile înainte de discuţia programată în sânul Consiliului de Securitate al ONU, Moscova, care dispune de drept de veto, a apelat din nou la reluarea discuţiilor între Belgrad şi Priştina.

„Situaţia ameninţă să provoace o criză incontrolabilă dacă nu vom menţine reglementarea ei în cadrul dreptului internaţional“, precizează comunicatul ministerului, punându-i în cauză pe occidentali, acuzaţi că susţin ideea proclamării unilaterale a independenţ ei Kosovo.

„În loc să auzim apeluri de încetare a acestor declaraţii provocatoare, suntem martorii complezenţei unui grup de ţări faţă de o astfel de acţiune ilegală, care poate avea consecinţe negative grave pentru stabilitatea regională şi internaţională“, estimează ministerul rus. Liderii europeni au decis vineri să înfiinţeze o misiune de 1.800 de poliţişti şi jurişti europeni pentru Kosovo. Dar, divizaţi asupra acestei chestiuni, ei s-au abţinut să spună dacă vor recunoaşte o declaraţie unilaterală de independenţă, pe care o consideră inevitabilă la începutul anului 2008.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noi ne pronunţăm pentru continuarea dialogului între părţi“, se reiterează în comunicatul Moscovei. Totodată, afirmaţia că potenţialul negocierilor între Belgrad şi Priştina s-ar fi „epuizat“ este catalogată drept „absurdă“.