Alegerile anticipate sunt din ce în ce mai probabile. Asta nu datorită Constituției, ci modului în care s-au așezat lucrăturile politice. La această oră, cele mai importante partide, PNL, PSD, USR, UDMR sunt de acord cu alegerile anticipate. Mai ales că PSD și UDMR au obținut ceea ce-și doreau: alegeri locale într-un singur tur. USR nu are încotro și merge pe această variantă, iar PNL este inițiatorul jocului gândit de Klaus Iohannis.

Ce rezultate vom avea? Este greu de spus, până în acest moment sondajele arătând un PNL zburdalnic în fruntea sondajelor, un PSD obosit, dar încă periculos, USR și UDMR în cotele obișnuite, restul partidelor – ALDE, PMP, Pro România, având motive reale de îngrijorare. Dar această judecată este prematură, mai ales că experiența m-a învățat că singurele cifre reale sunt cele din buza campaniei electorale.

De ce s-a ajuns la anticipate? Pentru că undeva, cândva, Constituția a fost croită prost. Mandatul de 5 ani al Președintelui pus în oglindă cu cel de 4 ani al Parlamentului a făcut ca România să fie debalansată major, având scandaluri dese și scurte în detrimentul strategiilor pe termen mediu. Nu a existat situație stabilă pentru că aproape întotdeauna Președintele a fost de altă părere decât Guvernul.

Acum, Klaus Iohannis încearcă o ajustare a situației luând un ciocan mai mare. Cel mai probabil va reuși să aibă alegeri parlamentare anticipate, forțând limitele Constituției. Așa cum tragi de nasturii unui sacou sau fermoarul unei rochii rămase mici. De ce face acest lucru?

Pentru că România are nevoie de o terapie de șoc. În primul rând în actuala arhitectură a bugetului lucrurile ar sta în picioare până în august-septembrie. Consiliile Județene au primit bani DE SALARII doar pentru 6 luni de zile. Investițiile sunt minime. Pensiile majorate și alocațiile dublate pentru copii ar trebui plătite, deși nu sunt bani. Când de fapt, ar fi nevoie ceva tăieri, cheltuielile umflate artificial riscă să arunce România într-o criză pe care și-a provocat-o singură.

Cum vor arăta aceste reforme? E greu de anticipat pentru că deocamdată nimeni nu are curajul să o spună. Amputarea pensiilor speciale, privatizarea sistemului sanitar, restructurări masive în sectorul bugetar, sunt câteva elemente care au răzbătut în public.

Unele, cum a fost celebrul OUG al ministrului Sănătății Costache, au elementele clare ale unei intenții bune, deturnată spre drenarea banilor de la buget de către noii “băieți deștepți”. Atunci când modificările aduse unei OUG vin din zona privată interesată în capitalizare pe bani publici, înseamnă că asistăm la un act deliberat de corupere a actului de guvernare

Punctele pe care PNL le va pierde în alegeri vor costa România mai mult decât cele 14 milioane de euro adunate în câteva de ore de pe bursă de o rețea de spitale private. O greșeală pe care sunt convins că eminentul chirurg Victor Costache încă nu o înțelege. Eforturile de PR nu pot acoperi mizeria. Din păcate pentru omul politic Costache, dar și pentru noi…

Asistăm la un precedent constituțional care va deschide drumul unei noi metode de dizolvare a Parlamentului. Pentru că o serie de reforme structrurale, amânate sau incomplete, au nevoie de un Parlament coerent cu voința Președintelui. Care, indiferent cum privim acest lucru, rămâne cel mai puternic om politic din România!