Plafonarea prețurilor la produsele de bază, prelungită în ianuarie. Iohannis a promulgat legea

Plafonarea prețurilor la produsele de bază, prelungită în ianuarie. Iohannis a promulgat legea

Actul normativ promulgat de Klaus Iohannis stabilește cota de adaos comercial pe care o pot practica magazinele pentru aceste alimente. În mod cumulat, pe întreg lanţul de distribuţie, aceasta nu trebuie să depășească 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale.

Klaus Iohannis a promulgat legea care aprobă OUG privind instituirea măsurilor temporare de combatere a creşterii preţurilor la unele produse. Actul normativ va fi în vigoare până la finalul lunii ianuarie. Produsele agricole și alimentare vizate vor avea un adaos de 5% faţă de preţul de achiziţie. Actul normativ a fost adoptat de guvern vara trecută, iar ulterior a fost prelungit.

Klaus Iohannis a semnat pentru prelungirea măsurii

Ordonanţa de Urgenţă a fost emisă de Guvern pe 30 iunie, anul trecut. Motivația a fost legată de creșterea prețurilor la anumite produse agro-alimentare în contextul crizelor energetice și a războiului din Ucraina.

„Având în vedere agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei care a determinat creşterea preţului pe piaţă al energiei şi gazelor naturale şi a condus la efecte negative majore asupra preţului resurselor materiale utilizate în agricultură, precum îngrăşăminte chimice, combustibili şi pesticide, aceste creşteri au un impact direct asupra securităţii alimentare şi a accesibilităţii preţurilor alimentelor la nivel mondial”, explica guvernul în expunerea de motive la legea pe care tocmai a promulgat-o Klaus Iohannis.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform reglementării, cota de adaos comercial practicată de procesator este de maximum 20% faţă de costul de producţie al produsului finit. Aceasta este calculată potrivit reglementărilor contabile în vigoare, respectiv Legea contabilităţii.

Klaus Iohannis a semnat legea

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Legea plafonează prețurile în magazine

Actul normativ promulgat de Klaus Iohannis stabilește cota de adaos comercial pe care o pot practica magazinele pentru aceste alimente. În mod cumulat, pe întreg lanţul de distribuţie, aceasta nu trebuie să depășească 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale.

Iar cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash carry este de maximum 20% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte. În cota de 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele prevăzute în Legea privind practicile comerciale neloiale.

Produsele care fac obiectul măsurii, pentru cantităţi de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l, sunt următoarele:

  • ulei;
  • zahăr;
  • făină;
  • mălai;
  • carne de porc;
  • carne de pui;
  • carne de vită.
  • agricultori

    Agricultori sursa foto: EVZ

Klaus Iohannis a semnat actul normativ

O altă prevedere stabilește că unităţile emitente de tichete de masă, cadou şi sociale, pot aplica comercianţilor la momentul decontării un comision de maximum 2% pentru produsele agricole şi alimentare.

Prin legea promulgată de Klaus Iohannis, operatorii economici au obligaţia să asigure cantităţi suficiente din produsele prevăzute.

Actul normativ va fi în vigoare până la finalul lunii ianuarie 2024.