Experiment îngrijorător. Prețul alimentelor de bază crește de la o lună la alta
- Ionel Sclavone
- 9 iunie 2022, 23:19
Prețurile alimentelor și a bunurilor de primă necesitate cresc de la o zi la alta, iar românii cu venituri mici și chiar medii, abia mai fac față. Oamenii se orientează după produsele cele mai ieftine, chiar dacă acest lucru înseamnă și calitate mai redusă. Costurile au crescut, în luna iunie, raportat la luna mai, cu 33%. Iar situația este departe de a se stabiliza. Majoritatea românilor nu prea întrezăresc luminița de la capătul tunelului, în ciuda asigurărilor pe care le dau oficialii guvernamentali că lucrurile merg înspre bine.
Lună de lună, românii cu venituri mici se uită cu groază la etichetele produselor de primă necesitate aflate la raft. Acestea cresc cu ritmicitate și nimic nu pare să le oprească. Guvernanții, de la care așteaptă un ajutor concret, nu fac decât să ridice din umeri și să arunce responsabilitatea în altă parte.
Pandemia de coronavirus, criza energiei, războiul din Ucraina, toate acestea au contribuit la înrăutățirea vieții românilor care, să fim corecți, nu a fost niciodată prea bună.
Nimeni nu ştie cu cât vor mai creşte preţurile, având în vedere războiul în curs, criza cerealelor şi blocajul din Marea Neagră.
Creșterea prețurilor este considerabilă
Un experiment menit să arate cum au evoluat prețurile la 15 alimente de bază stârnește îngrijorare. În doar trei săptămâni, nici o lună, acestea s-au scumpit și cu 33% și nu sunt semne că se vor stabiliza foarte curând. Pentru un coş de cumpărături format din 15 produse, între care lapte, făină, ulei, legume şi carne, un român plătește mult mai mult decât în trecut.
Astfel, dacă în luna coșul cu 15 alimente de bază costa în jur de 159 lei, luna aceasta cumpărătorii vor scoate cu cel puțin 20% mai mult. Aici vorbim despre alimente de bază produse de aceleași firme care au suferit scumpiri, după cum relatează Antena 3.
Astfel, pentru un litru de ulei scumpirea este de 4 lei. Mai exact, un litru a ajuns să coste 16 lei, după ce luna trecută prețul său era de 12 lei. Făina a depăşit pragul de 6,70 lei fata de 5,19 lei, luna trecută. Mălaiul a crescut la peste 7 lei, iar zaharul este aproape 4 lei.
Legumele autohtone mai scumpe decât cele din import
Preţurile la legume sunt și ele în creștere, mai ales dacă este vorba despre cele din producția autohtonă. Roşiile româneşti se vând la preţuri mai mari decât cele de la import, iar preţul ardeiilor este la fel de mare. Evoluția prețurilor la legume îl contrazice pe ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu. Acesta dădea asigurări că, odată ce va apărea producția locală, prețurile se vor stabiliza.
„Odată cu apariţia producţiei rezultate ca urmare a desfăşurării Programului Tomata, preţurile s-au stabilizat, au ajuns pe un platou, chiar au început să scadă la un nivel acceptabil. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu celelalte produse”, spunea Adrian Chesnoiu.