Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu: „Mulţi dintre copii consideră că roşiile, ardeii, castraveţii, laptele și brânza vin de pe Facebook”

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu: „Mulţi dintre copii consideră că roşiile, ardeii, castraveţii, laptele și brânza vin de pe Facebook”Sursa: arhiva EVZ

Un nou parteneriat a fost încheiat între Ministerul Agriculturii și Ministerul Educației, prin intermediul căruia cadrele didactice vor încerca, încă din ciclul gimnazial, să încurajeze copiii români să lucreze în agricultură din dragoste față de acest domeniu de activitate. Tinerii își vor îndrepta, astfel, atenția spre liceele cu profil agricol, care ar trebui să reprezinte, potrivit lui Adrian Chesnoiu, o piatră de temelia pentru aprofundarea cunoștințelor la universitățile specializate în domeniu. Oficialul social-democrat nu s-a ascuns deloc după degetele: roşiile, laptele, brânza nu vin de pe Facebook.

Tinerele generații din România trebuie să aibă posibilitatea să „răsăddească” dragoste pentru agricultură, un domeniu de activitate nobil, a transmis șeful Ministerului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la un eveniment organizat cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV).

Guvernul vrea mai mulți tineri în agricultură

Dragostea față de pământ trebuie însămânțată în inimile românilor încă de mici, perioada de educație gimnazială jucând un rol important în alegerile pe care adulții de mâine le vor face. Astfel, Ministerul Agriculturii a decis alături de Ministerul Educației ca minorii să fie încurajați încă din școala gimnazială să fie deschiși spre un astfel de domeniu de activitate.

„Poate că mulţi dintre copiii noştri consideră că roşiile excepţionale pe care România le are, ardeii, castraveţii, laptele, brânza, vin pe Facebook, printr-un telefonaş. Lucrul acesta ştim cu toţii că nu este posibil şi trebuie să le răsădim dragostea faţă de pământ şi de activitatea agricolă şi asta o putem face, evident, doar prin educaţie”, s-a exprimat Adrian Chesnoiu.

Șeful Ministerului Agriculturii a susținut că românii trebuie să învețe din trecut, să ia în calcul și prezentul dar să se pregătească să dețină și răspunsurile pentru ziua de mâine, prin cercetare și cunoaștere, lucru care nu poate fi realizat decât în cadrul cursurilor universitare puse la dispoziție de instituțiile de învățământ din țară.

Vom mai avea bani să ne plătim mâncarea?

„Este extrem de important să ne uităm în trecut pentru a putea să ne proiectăm viitorul. Agricultura României s-a dezvoltat odată cu ţara şi cred că a fost pilonul de bază a construcţiei a ceea ce România este astăzi. Potenţialul agricol al ţării noastre este unul excepţional şi poate fi dus mai departe doar prin oameni educaţi, raportaţi la toate provocările viitorului şi pregătiţi să răspundă prin cunoaştere acestor provocări”, a afirmat Adrian Chesnoiu.

Făcând referire la situația actuală, nu foarte lină pentru agricultura românească și care va lăsa urme adânci, potrivit ministrului social-democrat, populația noastră nu se va confrunta cu penurie de alimente, ci mai degrabă cu un scenariu potrivit căruia românii nu vor avea cu ce să-și plătească hrana.

„Dar fac aceasta menţiune pentru că traversăm (...) o perioadă dificilă”, a conchis Adrian Chesnoiu.