Guvernul dă asigurări românilor că nu vor muri de foame. Adrian Chesnoiu explică ce se va întâmpla cu prețurile

Guvernul dă asigurări românilor că nu vor muri de foame. Adrian Chesnoiu explică ce se va întâmpla cu prețurile Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Deși tot mai multe voci avertizează în privința confruntării cu o criză alimentară majoră, șeful Ministerului Agriculturii de la București susține că un astfel de scenariu nu va deveni realitate în țara noastră. Adrian Chesnoiu admite că, în viitorul apropiat, vom „scădea puțin” față de anul 2021, însă spune că acest lucru nu înseamnă că vom muri de foame. Despre prețuri și scumpiri, oficialul social-democrat a spus că nu se poate asigura decât că fermierii au parte de o producție cel puțin constantă.

Se va confrunta România cu o criză alimentară? Deși la nivel internațional se susține că nimeni nu va scăpa de ea, și că foametea va conduce la numeroase cazuri de malnutriție, șeful Ministerului Agriculturii susține că nu este cazul de așa ceva.

Pe de altă parte, în urmă cu circa o săptămână, Guvernul României a elaborat o ordonanță de urgență fără precedent, prin care fermierii, depozitarii, procesatorii și comercianții din țară vor fi obligați să informeze statul român în legătură cu stocurile de alimente de care dispun.

Noua decizie a fost luată în contextul avertismentelor privind declanșarea unei crize alimentare care va conduce la numeroase cazuri de malnutriție și, de asemenea, la foamete în masă în rândul populației globale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adrian Chesnoiu e convins că românii nu vor suferi de foame

Având în vedere că în anul 2021 producțiile agricole au fost foarte bune, recoltele fiind bogate, România nu are motive de îngrijorare privind consecințele fatale ale unei crize alimentare, a arătat ministrul Adrian Chesnoiu.

„România nu e în situația de a discuta despre o criză alimentară. Am avut în 2021 un an foarte bun, cu recolte bogate, condițiile cimaterice au fost aproape perfecte, toate celelalte condiții au fost extraordinare şi le-au oferit fermierilor români recolte foarte bune. Faptul că acum vom scădea puțin față de anul 2021, în niciun caz nu se poate vorbi despre o criză alimentară”, a declarat șeful Ministerului Agriculturii de la București.

În ceea ce privește costurile la produsele alimentare, Adrian Chesnoiu a reiterat că Ministerul Agriculturii nu este responsabil pentru stabilirea prețurilor.

Ce se va întâmpla cu prețurile în următoarea perioadă

Oficialul a oferit asigurări, însă, că susține fermierii astfel încât producția să rămână cel puțin constantă astfel încât costurile să nu se scumpească.

„Noi nu ne ocupăm cu prețuri. În schimb, încercăm să fim alături de fermieri şi să îi susținem astfel încât să poată rămâne productivi, pentru că în momentul în care noi avem rezultate bune şi nivelul producțiilor rămâne constant, atunci cu siguranță nu vor crește prețurile”, a declarat șeful Ministerului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, într-o intervenție televizată pentru Antena 3.

Pe de altă parte însă, într-o analiză sumbră, Banca Mondială, cu sediul la Washington, a avertizat că există riscul ca prețurile ridicate persistente la materiile prime, care se vor menține până la sfârșitul anului 2024, să conducă la stagflație – activitate lentă combinată cu presiuni puternice asupra costului vieții.

Cea mai recentă perspectivă a Băncii Mondiale privind piețele de mărfuri arată că, în ultimii doi ani, a fost înregistrată cea mai mare creștere a prețurilor la energie de după criza petrolieră din 1973 și cea mai mare scumpire la alimente și îngrășăminte de după anul 2008. Deși costurile energiei și ale alimentelor ar urma să se retragă de la nivelurile actuale, se estimează că la sfârșitul anului 2024 acestea vor fi în continuare peste media ultimilor cinci ani.