Consecințe grave ale crizei alimentare: ”Numărul de morți va fi mai mare decât în război. Foametea nu va ierta pe nimeni”

Consecințe grave ale crizei alimentare: ”Numărul de morți va fi mai mare decât în război. Foametea nu va ierta pe nimeni” Sursă: Jillian Cain | Dreamstime.com

Criza alimentară ar putea să aibă consecințe grave la nivel mondial, a avertizat, de această dată, un ministru britanic, comentând consecințele războiului declanșat de Rusia în Ucraina și a blocadei ordonate de Vladimir Putin asupra porturilor de la Marea Neagră. Foametea ar putea să conducă la un număr de morți mai mare decât cel înregistrat în timpul conflictului militar propriu-zis.

Un nou avertisment privind criza alimentară a venit, de această dată, din partea ministrului britanic al Transporturilor, Grant Shapps. Este greu de supraestimat rolul jucat de Ucraina când vine vorba despre asigurarea exporturilor de cereale către alte state. Dificultățile din jurul exporturilor au făcut ca prețurile la alimente să crească vertiginos, iar asta în condițiile în care Rusia și Ucraina produceau aproximativ 30% din oferta mondială de grâu înainte de război.

Criza alimentară va provoca mai mulți morți decât războiul

Ministrul britanic pentru transporturi s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Oleksander Kubrakov, pentru a discuta despre modalitățile de exportare a cerealelor din țară, după ce Rusia a blocat principalele porturi ale Ucrainei la Marea Neagră.

Lipsa de cereale și alimente din cauza războiului din Ucraina ar putea avea consecințe grave la nivel global, a avertizat ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ar putea fi multă foamete și chiar de o amploare care ar putea eclipsa numărul celor morți în războiul în sine”, a declarat ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, pentru Sky News.

Vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko a cerut ajutor pentru a crea un „pasaj sigur” care să permită cerealelor blocate în Ucraina să fie exportate din țară, avertizând că blocada ar putea duce în curând la foamete în lume.

Ucraina spune că „hoții” ruși îi vând cerealele în străinătate

Între timp, ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitri Kuleba, susține că „hoții ruși” fură grânele ucrainene pentru a le vinde în străinătate, precizând că acestea sunt încărcate pe nave, care vor trece apoi prin Bosfor – calea navigabilă îngustă care desparte partea europeană de cea asiatică a Turciei – pentru a fi vândute mai departe.

„Fac apel la toate statele să rămână vigilente și să refuze orice astfel de propuneri. Nu cumpărați ce este furat. Nu deveniți complici la crimele rusești”, a declarat ministrul ucrainean al Afacerilor Externe.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat, de asemenea, Rusia că folosește alimentele ca armă în războiul din Ucraina, explicând că Moscova confiscă cereale și blochează navele pe teritoriul pe care îl controlează. Consecințele deja se văd – creșterea prețurilor globale la alimente, îngrășăminte și energie.

Și președintele Poloniei a avertizat că vine foametea

În legătură cu criza alimentară a reacționat inclusiv președintele Poloniei, care a spus că războiul ar putea provoca penurii de alimente în Africa de Nord care, la rândul lor, vor conduce la o migrație în masă spre Europa.

„Dacă se va dovedi că există foamete în Africa de Nord… atât Spania, cât și întreaga Europă de Sud vor avea o problemă uriașă de migrație. Astăzi ar trebui să ne concentrăm pe faptul că Ucraina este capabilă să își exporte cerealele”, a declarat Andrei Duda, în cadrul unui panel la Forumul Economic Mondial de la Davos de marți.