Criza alimentară bate la ușă: Statul român face inventar lunar la alimente: „Trebuie să fim pregătiți pentru orice fel de scenariu”

Criza alimentară bate la ușă: Statul român face inventar lunar la alimente: „Trebuie să fim pregătiți pentru orice fel de scenariu”Alimente market Sursă: Viorel Dudau | Dreamstime.com

Guvernul României a elaborat o ordonanță de urgență fără precedent. Fermierii, depozitarii, procesatorii și comercianții din țară vor fi obligați să informeze statul român în legătură cu stocurile de alimente de care dispun, potrivit proiectului de act normativ. Noua decizie a fost luată în contextul avertismentelor privind declanșarea unei crize alimentare care va conduce la numeroase cazuri de malnutriție și, de asemenea, la foamete în masă în rândul populației globale.

Guvernul României, decizie neașteptată după avertismentele privind criza alimentară! Produsele agroalimentare ale producătorilor, depozitarilor, procesatorilor și comercianților români vor fi inventariate de către stat prin intermediul unei platforme ce va fi implementată de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Inventar la alimente și produse agricole în România

Actul normativ care stabilește cadrul legal pentru acest demers se află pe circuitul de avizare interministerială și prevede gestionarea centralizată a datelor disponibile în prezent la diferite instituții publice și private, pe baza raportărilor realizate lunar de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii și comercianții care își desfășoară activitatea pe teritoriul României în domeniul agriculturii și industriei alimentare.

„România are suficiente stocuri de alimente și produce suficient pentru asigurarea consumului intern al populației, însă în contextul global actual, trebuie să fim pregătiți pentru orice fel de scenariu. Există deja o presiune pe piețele internaționale cu privire la comerțul cu alimente, cauzată de conflictul militar ruso-ucrainean, suprapus pe efectele pandemiei și criza din energie și gaze naturale. O monitorizare centralizată a cantităților de produse agricole și alimentare disponibile este esențială pentru reducerea riscurilor care pot apărea în domeniul securității alimentare și ne va permite să acționăm eficient cu politici publice țintite, dacă situația o va impune”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Decizia autorităților politice de la București vine chiar după ce secretarul general al ONU, António Guterres, a semnalat că penuria de alimente încurajată de războiul din Ucraina ar putea să se sfârșească cu o mulțime de cazuri de malnutriție și foamete în masă. O astfel de criză alimentară ar putea să dureze câțiva ani de zile și să afecteze întreaga lume.

Ce produse agroalimentare trebuie să declare fermierii lunar

Potrivit proiectului de act normativ, evidența stocurilor la alimente și produse agricole va fi raportată până pe data de 15 a fiecărei luni pentru datele valabile pentru ultima zi a lunii precedente. Inventarul se va aplica următoarelor categorii de produse:

a) legume-fructe; b) cereale şi produse pe bază de cereale; c) semințe de oleaginoase şi produse pe bază de oleaginoase; d) leguminoase furajere; e) semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase; f) carne şi produse din carne, cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile, inclusiv conserve din carne şi mixte; g) lapte şi produse din lapte; h) produse de morărit şi panificație; i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe; j) grăsimi şi uleiuri; k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor şi toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate; l) orez; m) plante aromatice, sare şi condimente; n) ceaiuri; o) zahăr; p) miere; q) drojdie.

„Nu au obligația raportării comercianții care dețin suprafețe de comercializare mai mici de 400 de mp, comercianții ambulanți, comercianții care desfășoară activități de alimentație publică sau care desfășoară activități de comercializare în zone publice”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Agriculturii.

Cine sunt producătorii scutiți de raportarea stocurilor de alimente

Obligația raportării în cadrul inventarului realizat de statul român nu se aplică producătorilor care dețin în stoc, în ultima zi a lunii, cantități de până la:

a) 10 000 kg - legume, inclusiv cartofi; b) 10 000 kg - fructe; c) 25 000 kg - cereale; d) 20 000 kg - semințe de oleaginoase; e) 10 000 kg - leguminoase furajere; f) 300 kg - plante aromatice; g) 50 kg - miere.