Postul intermitent, un stil de viață revoluționar, sănătate asigurată. Cum funcționează această alimentație
- Dosofteea Lainici
- 22 mai 2022, 07:36
Există mai multe tipuri diferite de post intermitent. Iată cum funcționează, inclusiv beneficiile și riscurile potențiale.
Postul intermitent este un stil de a mânca în care consumați alimente într-o anumită fereastră și vă abțineți de la a mânca în altele. În funcție de stilul de post intermitent pe care îl alegeți, aceste ferestre pot varia de la câteva ore de post într-o zi, până la post din două în două zile, într-o săptămână.
Ca o modalitate de a promova pierderea în greutate, postul intermitent funcționează, în general, punându-vă într-un deficit de calorii, dar mulți oameni o fac pentru alte beneficii asociate sănătății. Atunci când organismul intră în modul „înfometare” în timpul unui post, din cauza nivelului scăzut de glucoză, începe apoi un proces homeostatic numit autofagie, care poate fi benefic în prevenirea bolilor, potrivit livescience.com.
Postul intermitent reprezintă momentul în care vă abțineți de la a mânca pentru o perioadă de timp, cu scopul de a schimba compoziția corporală și de a îmbunătăți rezultatele sănătății. Un articol din Nutrition Reviews indică faptul că postul poate fi eficient în reducerea greutății corporale la persoanele de orice dimensiune, majoritatea studiilor concentrându-se pe post în zilele alternative sau pe postul de o zi întreagă.
Dr. Nirusa Kumaran, director medical și fondator al „Elemental Health Clinic”, explică în continuare conceptul de post intermitent: „Postul intermitent înseamnă schimbarea orei meselor, astfel încât să vă consumați alimentele și caloriile într-o fereastră de mâncare mai scurtă sau să vă schimbați tiparele de alimentație, astfel încât să existe perioade prelungite în care nu mâncați”, spune ea.
Mâncatul restricționat de timp (TRE)
Postul limitat de timp este locul în care aveți ferestre de post și ferestre de mâncare pe o perioadă de 24 de ore. Acesta este de obicei structurat în ferestre 16/8 sau 14/10, în care postești timp de 16 sau 14 ore și mănânci în fereastra mai mică. Deoarece avem tendința de a posti în timp ce dormim, aceasta tinde să fie cea mai practică opțiune pentru majoritatea oamenilor și se încadrează destul de ușor într-un stil de viață obișnuit.
Post în zi alternativă
Acest stil de post intermitent este probabil cel mai intens, cu o zi de post la fiecare două zile ale săptămânii. În zilele de post, ai reduce aportul de calorii până la aproximativ 25%, deși unii oameni aleg să nu mănânce deloc, și ai mânca în mod normal o dată la două zile.
Post 5:2
Metoda 5:2 a postului intermitent se desfășoară pe o săptămână întreagă, cu două zile de post și cinci zile de mâncare regulată. Zilele de post pot include mese mici de 200-300 de calorii, dar unii oameni aleg să postească complet pentru cele două perioade de 24 de ore.
Post de 24 de ore
Acest stil de post intermitent se face de obicei de maximum două ori pe săptămână și presupune să nu mănânci timp de 24 de ore, de obicei de la micul dejun la micul dejun sau de la prânz la prânz.
Una dintre cele mai notabile consecințe ale postului intermitent este că poate declanșa procesul de autofagie: organismul curăță celulele disfuncționale și reciclează părți din ele în celule noi. Este un sistem care promovează regenerarea celulelor sănătoase și elimină celulele mutante care ar putea dezvolta cancer, precum și proteinele toxice care pot fi responsabile pentru dezvoltarea afecțiunilor neurologice, cum ar fi boala Parkinson și Alzheimer, potrivit unui studiu realizat în cadrul studiului științific. Jurnalul EMBO.
Dacă sunteți pe orice medicament, sunteți însărcinată, încercați să rămâneți gravidă, alăptați sau aveți o afecțiune cronică, postul intermitent nu este recomandat.