Calendar Ortodox, 17 aprilie. Sfântul Apostol Simeon. A fost răstignit pentru că nu s-a lepădat de Dumnezeu

Calendar Ortodox, 17 aprilie. Sfântul Apostol Simeon. A fost răstignit pentru că nu s-a lepădat de Dumnezeu Sursa:doxologia.ro

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi, 27 aprilie, pe Sfântul Apostol Simeon. A fost al doilea episcop al Ierusalimului și a fost chinuit de multe ori de-a lungul vieții pentru că nu a vrut să renunțe la credința sa. A sfârșit răstignit la 120 de ani.

Calendar Ortodox. Sfântul Apostol Simeon a fost fiul lui Cleopa, fratele lui losif, logodnicul Maicii Domnului.  Sfântul Simeon a făcut parte dintre cei Șaptezeci de Apostoli ai Mântuitorului. Acesta a predicat Evanghelia lui Hristos în ludeea și și-a dedicat toată viața credinței.

Calendar Ortodox. Episcop al Ierusalimului

Dupa moartea Sfântului Apostol Iacob, vărul său, în anul 62, Sfântul Apostol Simeon a fost numit Episcop al Ierusalimului, păstorind până la o vârstă înaintată. Potrivit istoricului Eusebiu acesta a fost al doilea Episcop al Ierusalimului. Tradiția spune că atunci când a primit cununa muceniciei, în timpul împăratului Traian, Sfântul Apostol Simeon avea peste o sută de ani.

Sfântul episcop a suferit multe chinuri în timpul vieții sale fiind suspus supliciilor în timpul persecuțiilor lui Vespasian (66-79), Titus (79-81), Dominițian (81-96), scăpând însă cu viață de fiecare dată.

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost răstignit asemeni lui Isus

În jurul anului 106 a început prigoana declanșată de împăratul Traian, când, la ordinul consulului Attikus, au fost persecutați nu numai creștinii, ci și toți urmasii lui David. Tot atunci, câțiva eretici pe care îi combătuse în trecut, l-au denunțat romanilor pe Sfântul Ierarh Simeon, episcopul care timp de 26 (sau 23) de ani și-a păstorit neîncetat turma. A fost supus la torturi de tot felul timp de mai multe zile, arătând atâta îndrăzneală, încât consulul și ceilalți se întrebau cum de acel bătrân în vârstă de 120 de ani putea să îndure astfel de chinuri groaznice.

Cu toate acestea, eretici nu i-au arătat îndurare și l-au condamnat la moarte prin răstignir. Astfel, Sfântul Apostol Simeon a sfârșit, în anul 107, asemenea lui Isus Hristos. Cu bucurie că urmează morții Domnului, Sfântul Simeon s-a învrednicit să primească în cer cununa de biruință a muceniciei.

Tot în această zi, mai sunt pomeniți:

- Sfântul Cuvios Ioan Mărturisitorul;

- Sfinții Apostoli Aristarh, Marcu și Zinon;

- Sfântul Mucenic Puplie;

- Sfântul Evloghie primitorul de străaini;

- Sfântul Mucenic Lolion cel nou;

- Sfântul Preacuvios Ștefan, Episcopul Vladimirului.