Militari români vor lupta în Orientul Mijlociu. Iohannis a aprobat decizia

Militari români vor lupta în Orientul Mijlociu. Iohannis a aprobat decizia Sursa foto: MaPN

Klaus Iohannis a aprobat ca militarii români se alătură forței internaționale care luptă împotriva rebelilor houthi. Președintele solicită aprobarea Parlamentului pentru ca armata română participă la operații de securitate maritimă în zona Orientului Mijlociu.

 

Șeful statului a aprobat ca forțele militare române să participe la operațiunile de securitate maritimă sub coordonarea Uniunii Europene și a Statelor Unite. Este vorba despre misiunile desfășurate în zona Orientului Mijlociu.

Klaus Iohannis trimite militari români în Orientul Mijlociu

Șeful statului cere aprobarea Parlamentului pentru ca mai mulți militari români să ia parte la operațiunile împotriva rebelilor houthi din Yemen care pun în pericol traficul maritim. Klaus Iohannis a precizat că acțiunile militare se vor desfășura sub coordonarea Uniunii Europene și a Statelor Unite în zona Orientului Mijlociu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele a anunțat că, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, a decis trimiterea mai multor militari români în Orientul Mijlociu. Șeful statului a arătat că decizia vine „pe fondul conflictului din Fâșia Gaza și al intensificării acțiunilor grupării rebele yemenite Al-Houthi”. În documentul adresat Parlamentului, de Klaus Iohannis, se face referire la pericolul reprezentat de rebeli pentru „obiective și interese relaționate Israelului”.

De asemenea, se face referire și la necesitatea protejării traficului comercial maritim din Marea Roșie. Aceasta în situația în care securitatea din zona coastelor yemenite și a Strâmtorii Bab-al-Mandeb s-a deteriorat constant. Atacurile houthi au repercusiuni negative la nivelul economiei europene și mondiale.

Klaus Iohannis a cerut aprobarea Parlamentului pentru ca militari români să participe la o misiune de combatere a minelor marine. Aceasta ar urma să se desfășoare în Marea Neagră.

Iohannis

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Operațiunile militare din Orientul Mijlociu

Președintele a amintit că Statele Unite au lansat în decembrie 2023 operația maritimă de tip „Prosperity Guardian”. Scopul operațiunii este de a contracara acțiunile rebelilor Houthi din Marea Roșie. De asemenea, în februarie, Uniunea Europeană a inițiat misiunea maritimă EUNAVFOR ASPIDES.

Aceasta are drept scop protejarea securității maritime pe „principalele rute de navigație din Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaționale din Marea Roșie, Marea Arabiei și Golful Persic”.

„În acest context, (...) la propunerea Prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, am aprobat participarea Armatei României la Operația de Securitate maritimă a Uniunii Europene EUNAVFOR ASPIDES, în vederea asigurării libertății de navigație în Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaționale din Marea Roșie, Marea Arabiei și Golful Persic, începând din anul 2024, cu până la 5 militari” se arată în solicitarea Klaus Iohannis către președintele interimar al Camerei Deputaților.

De asemenea, Klaus Iohannis cere aprobarea Parlamentului „pentru participarea Armatei României la Operația maritimă de tip coaliție PROSPERITY GUARDIAN (OPG)”. Aceasta se derulează sub comanda SUA, în zona de responsabilitate din Marea Roșie, Golful Aden și teritoriul statului Bahrain. Aici România va trimite până la 3 militari.

mina marea neagra

Mine în Marea Neagră - următoarea armă a lui Putin; Sursă: EVZ

Klaus Iohannis aprobă participarea la misiuni de deminare

Președintele a solicitat participarea unor militari români la operațiuni de deminare din Marea Neagră. Acest lucru este necesar, a subliniat Klaus Iohannis, „din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei”. Amenințarea minelor în derivă, instalate de ambele state, s-a amplificat, afectând siguranța navigației și a populației.

În acest context, Turcia a propus formarea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră. Aceasta se numește Mine Counter-Measures Task Group Black Sea/MCM BLACK SEA).

„Constituirea MCM BLACK SEA este o premieră în istoria recentă a regiunii Mării Negre și un proiect de importanță strategică. (...) În acest context, (...), solicit aprobarea Parlamentului României pentru participarea Armatei României la operațiile desfășurate sub egida Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră — MCM BLACK SEA, începând cu anul 2024, cu personal de stat major - până la 6 militari și 1 navă militară cu capabilități MCM și echipă EOD la bord, având un echipaj de până la 85 de militari”, a menționat președintele României, Klaus Iohannis.