Război în Israel, ziua 191. Atacurile din partea Iranului, rămân fără răspuns pentru moment

Război în Israel, ziua 191. Atacurile din partea Iranului, rămân fără răspuns pentru moment Rachete / Sursa foto: Dreamstime.com

Război în Israel, ziua 191. După câteva ore de deliberări, cabinetul de război israelian a încheiat duminică seara fără a ajunge la o decizie clară cu privire la modul în care Israelul va răspunde atacului Iranului, conform declarațiilor unui oficial israelian.

Cu hotărârea de a răspunde ferm, cabinetul israelian încă nu a stabilit momentul unei posibile acțiuni. Potrivit unui oficial, armata israeliană a primit sarcina de a elabora opțiuni suplimentare pentru un eventual răspuns.

Război în Israel, ziua 191. Americanii, convinși că israelienii nu vor reacționa

În mod separat, un oficial de rang înalt din administrația Biden a declarat reporterilor că un oficial israelian i-a comunicat Statelor Unite că nu intenționează să escaladeze în mod semnificativ confruntarea cu Iranul.

„Eu cred că Israelul ne-a comunicat clar că nu caută o escaladare semnificativă cu Iranul. Asta nu este ceea ce își doresc. Ei își doresc să se protejeze și să se apere”, a declarat oficialul de rang înalt din administrația americană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderii G7 condamnă „în cei mai puternici termeni” atacul Iranului

Război în Israel, ziua 191. După o întâlnire virtuală desfășurată duminică, liderii G7 au emis o declarație comună în care au condamnat „în termeni fermi” atacul direct și fără precedent al Iranului împotriva Israelului.

„Noi ne exprimăm întreaga solidaritate și sprijin față de Israel și poporul său și reafirmăm angajamentul nostru față de securitatea sa”, se arată în declarație.

„Prin acțiunile sale, Iranul a avansat și mai mult către destabilizarea regiunii și riscul de a provoca o escaladare regională incontrolabilă. Aceasta trebuie evitată”, se mai spune în declarație.

Liderii G7 au reafirmat angajamentul lor de a continua eforturile în direcția stabilizării situației și de a evita o escaladare ulterioară.

G7

Sursa foto: EPA/G7 Hiroshima Summit Host

 

Armata israeliană cheamă rezerviştii pentru mai multe operaţiuni în Gaza

Război în Israel, ziua 191. „În conformitate cu evaluarea situaţiei, IDF (Forţele de Apărare ale Israelului) convoacă două brigăzi de rezervă pentru activităţi operaţionale pe frontul din Gaza”, a declarat armata, deşi nu a oferit alte detalii.

La începutul acestei luni, Israelul a retras parțial forțele sale din Gaza, declarând că acestea se vor pregăti pentru alte operațiuni în teritoriu, inclusiv în sudul zonei Rafah, unde s-au refugiat peste un milion de persoane.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a asigurat că va evacua civilii din Rafah înainte de orice acțiune menită să distrugă bastioanele Hamas din această zonă. Cu toate acestea, această promisiune nu a reușit să atenueze prea mult îngrijorarea internațională cu privire la atacul planificat.

Război în Israel

Sursa foto: IDF/ Facebook

 

Război în Israel, ziua 191. Navele SUA au distrus rachete îndreptate către Israel

Potrivit unui oficial militar american de rang înalt, navele SUA desfășurate în Marea Mediterană de Est au interceptat și distrus între patru și șase rachete balistice iraniene în timpul atacului Iranului asupra Israelului.

Conform oficialului, aeronavele din zonă au interceptat peste 70 de drone UAV iraniene care se îndreptau către Israel.

În plus, bateria de rachete Patriot a Armatei SUA a interceptat o rachetă balistică în apropierea orașului Erbil, Irak, presupusă a fi îndreptată către Israel.

Oficialul a subliniat că nu se credea că racheta viza forțele SUA sau ale coaliției, potrivit CNN.