Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis: ” Dacă legea privind taxele e retrimisă la mine,voi decide dacă o promulg sau cer reexaminarea”
Klaus Iohannis: ” Dacă legea privind taxele e retrimisă la mine,voi decide dacă o promulg sau cer reexaminarea”

Klaus Iohannis: ” Dacă legea privind taxele e retrimisă la mine,voi decide dacă o promulg sau cer reexaminarea”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că în cazul în care legea privind eliminarea celor 102 taxe va fi retrimisă la Cotroceni va decide la momentul respectiv dacă o promulgă sau va cere Parlamentului reexaminarea ei.

"Am considerat că unele lucruri, şi pe procedură, şi pe fond, nu au fost suficient de bine clarificate de Parlament şi am cerut, în consecinţă, o verificare de constituţionalitate. Sigur, în măsura în care Curtea Constituţională va găsi că anumite părţi trebuie reformulate, Parlamentul va trebui, va putea să facă acest lucru. În cazul în care legea este retrimisă la mine, bineînţeles că voi lua la momentul respectiv decizia dacă voi promulga legea sau dacă voi avea rugămintea spre Parlament s-o completeze", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a susţinut că în cazul acestui act normativ Parlamentul a lucrat "pe repede înainte".

"Din motive pe care personal nu le cunosc s-a lucrat în Parlament pe o procedură foarte rapidă, care nu a permis sau poate nu s-a dorit să respecte anumite exigenţe ale procedurii", a adăugat şeful statului.

Întrebat dacă şi-a făcut o părere despre taxa radio-tv, Iohannis a răspuns că în această etapă nu se discută în mod special despre această taxă.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis marţi CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Iohannis subliniază că legea vizează eliminarea unor taxe achitate de persoanele fizice şi juridice pentru anumite servicii prestate de autorităţi şi instituţii publice, însă arată că prin conţinutul său normativ, precum şi din analiza modului în care a fost adoptată încalcă normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Executivului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.