Potrivit agerpres, șeful statului a precizat că cetățenii europeni ar trebui să nu se mai concentreze pe problem, fiindcă astfel, pot avea impreusia că UE este “un eșec”.

"Cred că putem să tragem o concluzie foarte importantă. Cu toate aceste crize Uniunea nu este un pacient cronic ci este o reușită. Am discutat despre câte dosare sau câte chestiuni europene sunt în curs de rezolvare sau rezolvate… Din dosarele care sunt în discuție și au fost în ultimele luni în discuție cam 90 la sută sunt rezolvate sau în curs de rezolvare pozitivă. Doar 10 la sută sunt încă 'pending', adică așteaptă soluții. Și e bine să spunem aceste lucruri. De prea multe ori noi ne concentrăm doar pe probleme și se creează pe cetățeanul european impresia că Uniunea este un eșec. Nu, Uniunea este o reușită. Toate țările au problemele lor. Și Uniunea are problemele ei și de asta ne întâlnim, ca să le rezolvăm", a adăugat Klaus Iohannis în declarația sa, la Bratislava.

"Nu s-a discutat astăzi (vineri – n.r.) despre o armată europeană, și nici în viitorul apropiat nu se va discuta. Inițiativele care există în domeniul apărării nu vizează crearea unei armate europene. Este o informație care s-a dus, cum se spune, în media, doar că ea nu reflectă preocupările conducerii UE", a afirmat Iohannis, la finalul reuniunii informale a Consiliului European din Slovacia, relateaza news.ro.

Presedintele a afirmat ca interesul Uniunii este pentru cresterea initiativelor pe zona de aparare si cresterea coordonarii lor, inclusiv cu structurile NATO, iar planul pe termen scurt este crearea unui "centru de comanda" pentru zonele de interventie unde trebuie sa intervina armatele nationale, ale membrelor UE. ”Nu intentioneaza nimeni sa creeze ceva in paralel sau in loc de NATO", a subliniat Iohannis.

Te-ar putea interesa și: