Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis este pus la zid de USR! Încalcă șeful statului Constituția României?
Klaus Iohannis este pus la zid de USR! Încalcă șeful statului Constituția României?

Klaus Iohannis este pus la zid de USR! Încalcă șeful statului Constituția României?

Decizia liberalilor de a-l propune pe Nicolae Ciucă pentru funcția de prim-ministru a luat prin surprindere formațiunile politice. Nume importante din USR au ieșit la atac și susține că la mijloc ar fi vorba despre interese politice, problemele cetățenilor fiind plasate pe ultimul loc. Klaus Iohannis este pus la zid și i se aduc acuze grave. Încalcă șeful statului Constituția României?

Alexandru Dimitriu, fost secretar de stat, este deranjat de acțiunile președintelui Klaus Iohannis. Într-o postare făcută pe rețelele de socializare, reprezentatul USR susține că se urmăresc anumite interese și criza politică nu este luată în serios de către liderii partidelor din alianță. El susține că șeful statului nu își duce la îndeplinire sarcina de mediator, așa cum ar fi trebuit să fie de la început în negocierile dintre PSD, PNL și UDMR.

Fostul secretar de stat aduce acuzații grave, susținând că acțiunile lui Klaus Iohannis intră în contradictoriu cu atribuțiile sale constituționale. Șeful statului ar fi trebuit să convoace la discuții partidele din alianță imediat după ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul.

„Învestirea unui Guvern cu puteri depline porneşte din pixul preşedintelui. Constituţia nu condiţionează desemnarea de către preşedinte a unui prim-ministru de existenţa unei majorităţi parlamentare, câtă vreme un partid nu a obţinut peste 50% din mandatele din Parlament. Atitudinea preşedintelui de acum două săptămâni intră deci în contradicţie cu atribuţiile sale constituţionale, pentru că de 12 zile, de când domnul Ciucă şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat, preşedintele nu a convocat partidele la consultări pentru a fi în măsură să desemneze un candidat de prim-ministru.

A spune că nu vei mai demara consultări până ce partidele parlamentare nu găsesc o formulă de a coagula o majoritate echivalează cu încălcarea rolului de mediator pe care îl are preşedintele potrivit art. 80 din Constituţie, respectiv o încălcare a art. 103 din Constituţie care îi atribuie preşedintelui puterea şi competenţa de a desemna un candidat de prim-ministru”, explică Alexandru Dimitriu într-o postare pe pagina personală de Facebook.

Criza politică din România este asociată cu filmul „Idiocracy”

Fostul secretar de stat nu vede cu ochi buni modul în care evoluează negocierile dintre PSD, PNL și UDMR. El susține că totul pare desprins din scenariul unui film celebru, „Idiocracy”. Alexandru Dimitriu este de părere că formațiunile politice din alianță își văd doar propriile interese și sunt atrași mai degrabă de jocurile politice decât de situația țării noastre.

„România e blocată în jocuri politicianiste care sunt demne de filmul ‘Idiocracy’, în traducere Supremaţia nătângilor. Intrigile din distopia politică ‘House of Cards’ sunt prea fine pentru dânşii. Observând aceşti mari oameni de stat că USR chiar nu îl mai doreşte pe Cîţu premier şi nu va face parte dintr-un Guvern condus de acesta, PNL, insultând şi sfidând practic voturile obţinute la alegerile generale din decembrie, ia în braţe PSD-ul în speranţa că ei îl vor accepta pe Cîţu. Vom vedea… Şi uite aşa stăm blocaţi. Au trecut 40 de zile de la căderea Guvernului Cîţu prin moţiune de cenzură. PNRR nu poate fi pus în aplicare, iar fără o rectificare bugetară, ce poate fi dată doar de un Guvern cu puteri depline, statul intră în incapacitate de plată”, menţionează reprezentantul USR.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: