Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, s-au întâlnit în aceste zile într-un summit extraordinar desfășurat în Hanoi, Vietnam, conform news.ro.

Deși ambii lideri de stat s-au declarat optimiști cu privire la discuțiile ce urmau să se tină în această a două întâlnire istorică, în cadrul summit-ului, cei doi lideri nu au ajuns la niciun acord. Mai mult decât atât, summit-ul s-a încheiat astăzi mai devreme decât era prevăzut, prânzul comun al celor doi lideri fiind anulat.

Kim Jong Un a pus pe masă atât o oprire permanentă a testelor nucleare şi a testelor rachetelor balistice, cât şi o desființare a complexului nuclear Yongbyon şi a tuturor capacităţilor sale de producţie de urniu şi plutonoiu – care să fie verificate de experţi americani, a declarat Ri Yong Ho într-o conferinţă de presă în capitală vietnameză.

Phenianul a cerut, în schimb, o relaxare parţială a sancțiunilor internaționale care i-au fost impuse – ci nu o ridicare totală, a subliniat el, contrazicându-l astfel pe președintele american Donald Trump.

Statele Unite au refuzat această propunere şi au cerut altă măsură concretă, pe lângă desființarea complexului Yongbyon, a mai declarat ministrul nord-coreean.

În conferința să de presă, la finalul summitului, Donald Trump a declarat că nu s-a ajuns la un acord din cauză că Kim Jing Un a cerut, susține el, o ridicare ”totală” şi imediată a sancțiunilor internaționale şi a apreciat că această cerere este ”inacceptabilă”.

Ri Yong Ho a apreciat că dacă Statele Unite ar fi ridicat parțial sancțiunile, Coreea de Nord şi-ar fi distrus permanent toată producția de material nuclear, inclusiv plutoniul şi uraniul, în prezența unor observatori americani.

Ministrul nord-coreean a mai declarat că, dacă ambele părți parcurg mai multe etape de consolidare a încrederii, Phenianul este dispus să meargă mai departe în privința ”denuclearizării”.

Trump a declarat că în cele două zile ale summitului din capitală vietnameză s-au înregistrat progrese atât în construirea relațiilor, cât şi în principala problemă, a ”denuclearizării”, dar că este important să nu se precipite către un acord prost.