Pe fondul escaladării tensiunilor dintre Phenian şi Seul în ultimele săptămâni, Coreea de Nord a ameninţat că va relua exerciţiile militare de la frontiera intercoreeană şi va trimite soldaţi în zone care erau înainte puncte comune de industrie şi turism.

Coreea de Nord a anunțat că va suspenda „planurile de acțiune militară” împotriva Coreei de Sud, după o întâlnire a Comisiei Militare Centrale a partidului de guvernare, prezidată de liderul Kim Jong Un, a declarat miercuri agenția oficială de știri KCNA.

În cadrul reuniunii video de marți, liderul nord-coreean Kim Jong Un a discutat și despre documente care conturau măsuri pentru „sporirea în continuare a descurajării războiului din țară”. Aceasta fiind o discuţie preliminară, cu „subiecte majore de politici militare” pe agendă.

Ce a dus la această decizie?

Un oficial al Statului Major General al Coreei de Sud a dat un răspuns precaut, subliniind în special faptul că decizia Phenianului a fost luată în timpul unei întâlniri preliminare, informează agenţia Yonhap.

Oficialul sud-coreean a declarat că „monitorizează cu atenţie acţiunile militare ale Coreei de Nord şi menţine totodată o atitudine fermă de pregătire” , potrivit agenţiei Coreei de Sud.

Tensiunile dintre Seul şi Phenian s-au intensificat după ce activişti sud-coreeni au lansat pliante critice la adresa regimului nord-coreean, îndemnându-i pe nord-coreeni să înlăture de la putere regimul comunist. Ca urmare a întreruperii tuturor liniilor de comunicare cu Coreea de Sud, Phenianul a distrus săptămâna trecută oficiul de legătură intercoreean de la frontieră.

Mai mult, sora lui Kim, Kim Yo Jong, a avertizat săptămâna trecută asupra măsurilor de represalii împotriva Coreei de Sud care ar putea implica armata.

Planurile ascunse ale Coreei de Nord

Statul Major General al Armatei Populare Coreene a declarat mai târziu că a studiat un „plan de acțiune” care include trimiterea de trupe în zonele de turism comun și în zonele economice,  trecând la reocuparea posturilor de gardă de frontieră care au fost abandonate în baza unui pact inter-coreean, luând  măsuri pentru a „transforma” linia de front într-o fortăreață”, și sprijinirea planurilor pentru Coreea de Nord de a trimite propriile pliante de propagandă în Coreea de Sud „promiţând luni că va trimite milioane de pliante în sud ca represalii la acţiunile activiştilor sud-coreeni”.

Yoh Sang-key, purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Unificare al Coreei de Sud, a declarat că Seul „examinează îndeaproape” raportul Coreei de Nord, dar nu a dezvoltat mai mult pe această temă. El a mai spus că este primul raport din presa de stat a lui Kim care a organizat o întâlnire cu ajutorul conferințelor video, notează aljazeera.