Agenția de presă nord-coreeană a difuzat noi fotografii enigmatice cu Kim Jong-un, călare pe un cal alb, împodobit , pe cărările înzăpezite ale muntelui Paektu- leagănul legendar al poporului coreean.

Potrivit observatorilor, vizitele lui Kim pe acest munte prevestesc un anunț politic important.

Difuzarea acestor fotografii, scrie AFP, intervine în timp ce negocierile cu SUA pe dosarul nuclear nord-coreean se află în impas, Phenian-ul acordând Washington-ului termen limită până la sfârșitul anului pentru a face concesii.

Kim Jong-un apare în fruntea unor călăreți, într-o pădure din apropierea muntelui Paektu, un vulcan adormit aflat la granița cu China.

Alături de el, tot călare, se află și soția sa, Ri Sol Ju. În spate, mai mulți militari de grad înalt.

Simbolismul acestui munte constă în aceea că aici ar fi locul de naștere legendar al regelui Tangun, „nepotul Cerului” și fondatorul primului regat coreean.

Și, potrivit propagandei, pe muntele Paektu s-a născut tatăl lui Kim Jong-un, Kim Jong Il, fiul și fondatorul regimului nord-coreean, Kim Ir Sen.

În realitate, Kim Jong Il s-a născut în Viațkoie, în URSS, la 16 februarie 1941.

Potrivit KCNA, Kim Jong-un a lăsat „ o urmă sacră în aceste locuri de lupte revoluționare” în „zăpada neatinsă și înaltă până la genunchi”.

Agenția a difuzat și imagini cu liderul suprem, îmbrăcat într-un palton cu guler îmblănit, pe vârful muntelui Paektu.

Unii experți văd în aceste fotografii o modalitate de reafirmare a leadership-ului și a legitimității lui Kim.