Evenimentul Zilei > International > KATHIMERINI: Atena cere solidaritate europeană
KATHIMERINI: Atena cere solidaritate europeană

KATHIMERINI: Atena cere solidaritate europeană

Ministrul grec pentru politica migraţionistă, N. Mitarakis, a avut ieri, la Bruxelles, o întâlnire cu comisarul pentru migraţie, Ylva Johansson.

La sfârşitul întâlnirii, Mitarakis a vorbit despre povara pe care o suportă în prezent cele cinci insule greceşti din Marea Egee în ceea ce priveşte gestionarea problemei migraţiei.

„Am cerut solidaritate europeană, sprijinul Comisiei Europene pentru decongestionarea insulelor şi finanţarea structurilor necesare” a spus el, subliniind că este nevoie de aceste structuri „pentru a limita problemele asupra comunităţilor locale şi pentru crearea unor condiţii umane de trai pentru migranţi”.

Mitarakis a mai precizat că a fost discutată posibilitatea de a primi ajutor de la Comisia Europeană în legătură cu „trimiterea înapoi către ţările de origine a celor care nu au drept la protecţie internaţională”. El s-a referit în mod special la cazul Afganistanului, precizând că 75% din ocupanţii taberei de la Moria sunt afgani.

Sursele guvernamentale citate apreciază că valorificarea acordului încheiat în 2015 între UE şi Afganistan referitor la probleme de migraţie ilegală şi la reprimirea migranţilor i-ar permite Greciei să-i trimită înapoi pe afgani direct în ţara lor, dacă cererile lor de azil sunt respinse.

Mitarakis a mai spus că a discutat cu comisarul suedez scrisoarea trimisă de ministrul adjunct pentru migraţie, G. Koumoutsakou, cu privire la „propunerile Greciei pentru noul pact privitor la migraţie, necesitatea existenţei unui acord în Europa pe tema azilului care să susţină logica răspunderii şi solidarităţii naţionale, astfel încât statele-membre UE să împartă în mod egal şi corespunzător povara rezultată din criza migraţionistă”.

Comisia Europeană care îşi va prezenta propunerile pentru noul pact în luna aprilie, se orientează, potrivit unor informaţii, spre ideea unei contribuţii diferenţiate, astfel încât ţările care nu doresc să primească refugiaţi să contribuie la paza frontierelor sau cu resurse.

În sfârşit, după cum rezultă din surse guvernamentale, în cadrul negocierii Cadrului Bugetar Multianual, Grecia va urmări introducerea unei condiţionalităţi corelate cu problema migraţiei cu privire la finanţarea unor ţări terţe.