Evenimentul Zilei > Justitie > Justiția rusă a decis! Alexei Navalnîi este vinovat. Riscă ani grei de închisoare: „Nu voi renunța la cuvintele și faptele mele”
Justiția rusă a decis! Alexei Navalnîi este vinovat. Riscă ani grei de închisoare: „Nu voi renunța la cuvintele și faptele mele”

Justiția rusă a decis! Alexei Navalnîi este vinovat. Riscă ani grei de închisoare: „Nu voi renunța la cuvintele și faptele mele”

Disidentul rus Alexei Navalnîi a fost declarat marți „vinovat” de fraudă pe scară largă de către justiția rusă. Opozantul rus deja se află în închisoare pentru alte condamnări. Acesta nu a recunoscut nimic.

Disidentul rus Alexei Navalnîi a fost declarat marți „vinovat” de fraudă de către un tribunal rus. Opozantul rus este în închisoare pentru alte fapte, pe care el le respinge și care sunt considerate de lumea occidentală drept acțiuni politice influențate de Kremlin.

Procuratura din Rusia a cerut săptămâna trecută ca opozantul rus Alexei Navalnîi să fie închis peste 13 ani pentru fraudă și ultraj la adresa instanței. Conform Reuters, procurorii ruși au decis să-l trimită pe Navalnîi într-o închisoare de maximă securitate pentru a ispăși cei 13 ani. Acesta are și alte condamnări.

Navalnîi a mai primit o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, într-un lagăr penitenciar de la est de Moscova, pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată, după ce a cerut ajutorul medicilor din Germania în urma unei otrăviri cu agent neurotoxic Noviciok. Kremlinul a declarat că bărbatul nu a fost otrăvit și că nu a dorit să-i facă rău.

A plătit scump pentru părerile lui

Acesta consideră că prima pedeapsă a fost oferită pentru a îi strica cariera în lumea politică. După ultima audiere în instanță în cazul său, la 15 martie, Navalnîi și-a păstrat atitudinea indiferentă. „Dacă pedeapsa cu închisoarea este prețul dreptului meu uman de a spune lucruri care trebuie spuse… atunci pot cere 113 ani. Nu voi renunța la cuvintele și faptele mele”, a fost mesajul scris de echipa care îi gestionează contul de Instagram al lui Navalnîi.

Regimul lui Vladimir Putin nu acceptă formele de opoziție. Mulți aliați ai lui Navalnîi au fugit din țară și s-au ferit cât au putut de închisoare. Autoritățile ruse au declarat că opozanții sunt „hotărâți să destabilizeze Rusia cu sprijinul Occidentului”.

Mișcarea de opoziție a lui Navalnîi este considerată „extremistă”, dar opozanții nu s-au oprit din a comenta despre războiul din Ucraina. În plus, Navalnîi a fost inclus pe lista „teroriştilor şi extremiştilor” realizată de serviciul rus de informaţii financiare. Acesta incurajaza prostestele împotriva lui Putin și consideră că liderul rus trebuie oprit de urgență.

„Trebuie să mergeți la mitinguri anti-război în fiecare weekend, chiar dacă vi se pare că unii au abandonat ori s-au speriat… Sunteți coloana vertebrală a mișcării împotriva războiului și a morții”, a fost unul dintre mesajele transmise de Navalnîi în speranța de a salva Rusia, potrivit digi24.