Evenimentul Zilei > International > EXCLUSIV. Lovitura devastatoare a lui Vladimir Putin! Mutarea prin care va pune Ucraina la pământ. Este dezvăluirea momentului(VIDEO)
VIDEO

EXCLUSIV. Lovitura devastatoare a lui Vladimir Putin! Mutarea prin care va pune Ucraina la pământ. Este dezvăluirea momentului(VIDEO)

Autoritățile din Odessa acuză forțele rusești că luni dimineața au declanșat un atac puternic asupra unor clădiri rezidențiale din apropierea orașului. Este primul atac asupra portului de la Marea Neagră. Însă asaltul Odessei este doar o parte din campania strategică a Mării Negre desfășurată de Armata rusă, care are scopuri mult mai mari, arată invitații în podcastul EVZ Play de luni, generalul Alexandru Grumaz și colonelul Ion Petrescu.

Podcastul găzduit de jurnaliștii Robert Turcescu și Dan Andronic în arena EVZ a provocat doi recunoști specialiști militari, colonelul Ion Petrescu și generalul Alexandru Grumaz, să descifreze semnificația ultimelor mișcări ale Armatei Ruse, care indică o temporizare a asaltului din zona Odessa – Marea Neagră.

Gen. Grumaz: O debarcare în Odessa ar fi o sinucidere pentru ruși

Referitor la avertismentul MaPN că în Marea Neagră au fost semnalate mine, colonelul Petrescu a specificat că e vorba de mine de proveniență sovietică, însă nu se știe deocamdată dacă de proveniență rusă sau ucraineană.

În opinia generalului Alexandru Grumaz, în realitate este vorba de o manevră foarte abilă a forțelor armate ruse, pe care au mai folosit-o și în alte confruntări importante. Scopul real al lui Vladimir Putin este o temporizare menită să țină Occidentul și NATO la distanță.

Vladimir Putin cutremură toată Europa! Se întâmplă în Marea Neagră
Zona Odessa – Marea Neagră ar putea decide soarta războiului. Sursa: arhiva EVZ

„Odessa e unul dintre cele mai fortificate orașe din Ucraina. Ucrainenii au avut informații și au sabordat nava amiral a flotei, o fregată a cărei dotare cu armament nu era finalizată. Au minat întreaga zonă. Au fost 3 grupări navale, două de acoperire a primei grupări de desant. Sunt nave Robucha făcute în Polonia în anii Tratatului de la Varșovia. Numai că o debarcare la ora actuală ar fi o sinucidere dacă nu ai ocupată fâșia aia de pământ Mikolaiv – Odessa cu trupe terestre. Or rușii nu o au”, a explicat gen. Grumaz.

„Obiectivul nr. 1 al Rusiei la ora actuală e închiderea completă a Ucrainei de Sud”

În opinia colonelului Ion Petrescu, rezistența ucrainenilor în perimetrul Odessa e impresionantă și a relansat tactica rușilor. „Soluția dacă rușii nu renunță la desantare, e să fie la nord și la sud de Odessa. Să creeze o încercuire prin joncțiunea celor două forțe care ar fi debarcate”.

Generalul Grumaz vede în această operațiune complexă un obiectiv major, ba chiar o relansare a asaltului Rusiei în Ucraina. „Au început să retragă nave din zona Odessa și le duc în zona Mariupol. Orașul Mariupol e cheia acestei operațiuni din sud, ceea ce implică Marea de Azov să devină o mare rusă, iar flota din Caspică să fie mutată în Marea de Azov. Ăsta e obiectivul nr. 1 la ora actuală, închiderea completă a Ucrainei de Sud. E o operațiune strategică la fel de importantă ca operațiunea din jurul Kievului”, a punctat expertul.

„Din Marea Caspică rușii au adus 6 nave de desant. Autoritățile de la Kiev au refuzat coridoarele planificate la Mariupol”, a completat colonelul Petrescu.

Podcastul integral poate fi vizionat aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: