
Podcastul găzduit de jurnaliștii Robert Turcescu și Dan Andronic în arena EVZ a provocat doi recunoști specialiști militari, colonelul Ion Petrescu și generalul Alexandru Grumaz, să descifreze semnificația ultimelor mișcări ale Armatei Ruse, care indică o temporizare a asaltului din zona Odessa – Marea Neagră.
Referitor la avertismentul MaPN că în Marea Neagră au fost semnalate mine, colonelul Petrescu a specificat că e vorba de mine de proveniență sovietică, însă nu se știe deocamdată dacă de proveniență rusă sau ucraineană.
În opinia generalului Alexandru Grumaz, în realitate este vorba de o manevră foarte abilă a forțelor armate ruse, pe care au mai folosit-o și în alte confruntări importante. Scopul real al lui Vladimir Putin este o temporizare menită să țină Occidentul și NATO la distanță.
„Odessa e unul dintre cele mai fortificate orașe din Ucraina. Ucrainenii au avut informații și au sabordat nava amiral a flotei, o fregată a cărei dotare cu armament nu era finalizată. Au minat întreaga zonă. Au fost 3 grupări navale, două de acoperire a primei grupări de desant. Sunt nave Robucha făcute în Polonia în anii Tratatului de la Varșovia. Numai că o debarcare la ora actuală ar fi o sinucidere dacă nu ai ocupată fâșia aia de pământ Mikolaiv – Odessa cu trupe terestre. Or rușii nu o au”, a explicat gen. Grumaz.
În opinia colonelului Ion Petrescu, rezistența ucrainenilor în perimetrul Odessa e impresionantă și a relansat tactica rușilor. „Soluția dacă rușii nu renunță la desantare, e să fie la nord și la sud de Odessa. Să creeze o încercuire prin joncțiunea celor două forțe care ar fi debarcate”.
Generalul Grumaz vede în această operațiune complexă un obiectiv major, ba chiar o relansare a asaltului Rusiei în Ucraina. „Au început să retragă nave din zona Odessa și le duc în zona Mariupol. Orașul Mariupol e cheia acestei operațiuni din sud, ceea ce implică Marea de Azov să devină o mare rusă, iar flota din Caspică să fie mutată în Marea de Azov. Ăsta e obiectivul nr. 1 la ora actuală, închiderea completă a Ucrainei de Sud. E o operațiune strategică la fel de importantă ca operațiunea din jurul Kievului”, a punctat expertul.
„Din Marea Caspică rușii au adus 6 nave de desant. Autoritățile de la Kiev au refuzat coridoarele planificate la Mariupol”, a completat colonelul Petrescu.
Podcastul integral poate fi vizionat aici: