Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Justinian Marina intervine la Petru Groza ca să-l pună Patriarh
Justinian Marina intervine la Petru Groza ca să-l pună Patriarh

Justinian Marina intervine la Petru Groza ca să-l pună Patriarh

După instalarea regimului comunist, la vârful Bisericii Ortodoxe Române, ca în toată societatea românească, se declanșează lupta pentru putere, încercându-se îndepărtarea Patriarhului Nicodim.

Din jurnalul lui Dudu Velicu, despre care am scris AICI, aflăm lucruri extrem de interesante legate de jocurile făcute de Justinian Marina pentru a-i lua locul lui Nicodim:

„Joi, 20 februarie 1947. Arhiereul Justinian Marina face toate demersurile posibile pentru ca să ocupe Scaunul de mitropolit al Moldovei, prin îndepărtarea titularului, Mitropolitul Irineu Mihălcescu.

În acest scop, el a înaintat un memoriu de câteva zeci de pagini primului ministru Petru Groza, în care-i aduce învinuiri Mitropolitului Irineu Mihălcescu.

După ce a primit memoriul, Groza i-a spus: „Nu mă amestec. Problema este de competenţa Adunării eparhiale a Moldovei”, căreia trebuie să se adreseze reclamantul.

Primul ministru i-a spus aceste cuvinte şi Mitropolitului Irineu, în audienţa pe care acesta a avut-o marţi, 18 februarie a. c.

Nemulţumit de acest insucces, arhiereul Justinian Marina i-a înmânat un raport similar generalului deputat Răşcanu, pentru ca acesta să facă o interpelare în parlament.

Informat de aceasta, Mitropolitul Irineu a intervenit prin cunoştinţele sale şi interpelarea n-a mai avut loc.

Arhiereul Marina i-a înmânat un memoriu şi ministrului de Externe, Gh. Tătărescu, înainte ca acesta să fi plecat la Paris.

În audienţa pe care i-a acordat-o Mitropolitului Irineu, Gh. Tătărescu i-a spus acestuia că se va ocupa de memoriu după ce va reveni în ţară, dându-i în acelaşi timp asigurări că nu va avea nici o neplăcere.

Mitropolitul Irineu se află de câtăva vreme în Bucureşti şi va rămâne câteva zile (la fiica sa, doamna inginer Sburlan, Aleea Regnault 5, Cotroceni), pentru ca să urmărească acţiunea vicarului său, arhiereul Justinian Marina”.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric