Evenimentul Zilei > Actualitate > Jurnaliștii au simțit ce înseamnă Armata, la Cupa presei la tir de Ziua Forțelor Terestre
Jurnaliștii au simțit ce înseamnă Armata, la Cupa presei la tir de Ziua Forțelor Terestre

Jurnaliștii au simțit ce înseamnă Armata, la Cupa presei la tir de Ziua Forțelor Terestre

Seria manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre - 23 aprilie, al căror patron spiritual şi ocrotitor este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă a debutat, miercuri, cu întrecerea de la Cupa presei la tir, organizată de Statul Major al Forţelor Terestre.

Pe o vreme mohorâtă și rece, zeci de ziariști, fotoreporteri ori reporteri TV s-au încăpățânat să intre în tranșeele pregătite de organizatori pentru a trage cu armele, în cadrul Cupei presei la tir, competiție organizată de Statul major al Forțelor Terestre. Pentru prima oară în istora întrecerilor de acest gen, jurnaliștilor li s-a pus în mână pistolul MiniUZI calibru 9 mm, o armă de luptă urbană, aflată în dotarea militarilor de la Forțele Terestre.

Înainte de executarea tragerilor, însă, jurnaliştilor li s-au prezentat regulile şi măsurile de siguranţă în poligon, după care au urmat un scurt „curs” despre mânuirea armamentului, operaţiunile pentru tragere, condiţiile şedinţelor executate şi regulamentul concursului.

În prima etapă a întrecerii, s-a tras cu MiniUZI calibru 9 mm, din picioare, la o țintă-piept aflată la 25 de metri.

 Apoi, s-a tras și cu puşca automată (PM-ul) calibru 5,45 mm, într-o țintă în picioare, aflată la 100 de metri. Trăgătorii au avut la dispoziţie câte 10 de cartuşe pentru fiecare categorie de armament.

Militari pentru o zi

În urma executării tragerilor, clasamentul „jurnaliştilor – militari pentru o zi” a fost stabilit pe baza punctajului obţinut de fiecare.

La feminin, locul I a fost adjudecat de Adriana Neagoe de la Agenţia Inquam Photos, pe locul II s-a clasat Mădălina Lefter de la Bucureşti TV, iar locul III i-a revenit Adinei Călin de la Resboiu.
La masculin, pe locul I s-a clasat plutonierul adjutant principal Cristian Surugiu, de la Revista Forţelor Terestre, pe locul II Constantin Vlăsceanu de la Colectivul „Suntem România”, iar pe locul III, George Călin, Agenţia Inquam Photos.

Prezent la festivitatea de premiere, locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Ion Ungureanu, le-a mulţumit participanţilor că au răspuns invitaţiei şi le-a oferit cupele şi medaliile câştigătorilor şi premii speciale din partea sponsorilor INVICTUS M-FORCE şi Fundaţiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă”.

Cupa presei la tir – ediţia 2016 s-a înscris în seria manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre – 23 aprilie, al căror patron spiritual şi ocrotitor este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă.
Cu prilejul acestei sărbători, în toate garnizoanele din ţară şi în teatrul de operaţii din Afganistan se vor organiza manifestări dedicate acestei sărbători, care vor cuprinde expoziţii, vizionări de filme documentare, exerciţii de mânuire a armamentului, prezentări de tehnică militară, armament şi echipamente, ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor, concerte ale muzicilor militare şi spectacole artistice susţinute de către formaţiile cercurilor militare.