Așa cum v-am mai spus, într-un editorial din Evenimentul Istoric această revistă s-a născut dintr-o dorință de a demara un proiect la care să lucrăm cu plăcere, iar reacția dumneavoastră, a cititorilor, ne-a copleșit. Majoritatea celor care scriu în “Evenimentul Istoric” sunt ziariști, o parte cercetători, completăm echipa de fiecare dată cu oameni pasionați de istorie.

Mai spuneam că am început publicarea însemnărilor zilnice ale generalului Iulian Vlad, ultimul șef al Departamentului Securității Statului. Ele vizează o perioadă extrem de îndelungată, din 1991 până în ultimele luni de viață. Perioadă în care generalul Iulian Vlad a scris zilnic. Despre oameni, gândurile sale, despre întâlniri, fragmente de viață. Unele le vom publica în Evenimentul Istoric, altele în proiectul editorial ce vizează realizarea unei cărți undeva în 2020. 

Pentru un istoric este o șansă uriașă să ai în față așa ceva. Să citești cu ochii tăi, să vezi cum gândea unul din cei mai importanți oameni ai României din anii ’80, unul din cei mai respectați oameni în zona serviciilor de informații după 1990. Deși a fost șeful Securității doar din octombrie 1987 până în decembrie 1989, generalul Iulian Vlad a marcat destinele multor oameni, iar decizia sa de a ordona Securității să se retragă în unități și să nu folosească armamentul din dotare a contat enorm în căderea regimului Ceaușescu.

Din asemenea momente înveți că Istoria este un tablou în care o să găsești toate culorile, iar cine își dorește să o vadă doar în alb și negru nu poate învăța nimic cu adevărat. Momentele istorice trebuie judecate având o perspectivă suficient de largă, cât mai multe elemente și adevărul tuturor. Cu atât mai mult cu cât în Decembrie 1989 au murit oameni. 

Astăzi, la 29 de ani de la Revoluție știm că am fost mințiți atunci când ni s-a spus că Ceaușescu avea conturi de 1 miliard de dolari în străinătate. Sau că era responsabil de moartea a 60.000 de oameni împușcați la Revoluție. Știm că n-au existat teroriști, iar majoritatea celor împușcați sunt pe răbojul conștinței lui Ion Iliescu și a unor comandanți militari care au dat ordin să se tragă. 

Dar demersurile în aflarea întregului adevăr sunt mult mai complicate.  

În numărul 13 din Evenimentul Istoric am publicat primele scrisori transmise din închisoare de către generalul Iulian Vlad. Către nepoții lui. Pe care-i iubea așa cum un orice bunic își iubește nepoții. Mai mult,  am aflat că în ziua de 16 decembrie 1989 când a primit telefon să se prezinte la Nicolae Ceaușescu, era în parc cu nepoții. 

O să vedeți că scrisorile publicate în numărul 13 al Evenimentului Istoric sunt semnate J-318. Indicativul său de deținut. 

Deținutul politic al regimului Ion Iliescu, fostul său coleg de partid.

O istorie despre care vom afla mult mai multe lucruri, treptat, prin prisma însemnărilor începute în 1991 și încheiate în 2017, pe care le vom publica în serial, în “Evenimentul Istoric”. 

Acolo îl veți regăsi pe General și partea sa de adevăr!