Klaus Iohannis comite greşeală după greşeală când nu se află în faţa prompterului. Ziua de ieri era prevăzută să îl pună într-o lumină mai bună pe Iohannis, după lansarea eşuată de sâmbătă. Candidatul ACL şi-a lansat viziunea prezidenţială, „România lucrului bine făcut”, comiţând însă greşeli în cascadă în apariţiile publice. Întrebat într-un interviu dacă, personal, consideră că este normală infiltrarea cu ofiţeri acoperiţi în presă şi în politică, Klaus Iohannis a declarat că: „Da, eu cred că face parte din activitatea serviciilor şi nu cred că este vreo problemă”. Ulterior, dându-şi seama de gafa pe care a făcut-o, ACL-istul a încercat să îşi nuanţeze declaraţiile.

Referindu-se la posibila decizie de incompatibilitate pe care ar urma să o primească din partea ICCJ, Klaus Iohannis a declarat că „voi candida indiferent ce o să se întâmple”. Practic, candidatul ACL a anunţat că, în cazul în care va fi declarat incompatibil, va ignora decizia Justiţiei şi va candida la alegerile prezidenţiale. Astăzi, ICCJ judecă sesizarea din partea ANI, inspectorii  de integritate considerând că Iohannis ar fi fost incompatibil în mandatul său de primar al Sibiului.

Poziţia publică a lui Iohannis, cu doar o zi înaintea termenului fixat de ICCJ, contravine grav principiilor enunţate chiar ieri de către candidatul ACL în programului său prezidenţial. Klaus Iohannis a pozat la evenimentul de luni într-un garant al statului de drept şi al independenţei justiţiei, susţinând concomitent că va ignora o decizie definitivă a instanţei în cazul în care va fi declarat incompatibil. Primarul din Sibiu le transmite potenţialilor săi votanţi adevărata sa viziune referitoare la apărarea statului de drept, pe care l-ar vrea apărat şi chiar consolidat, dar nu şi când vine vorba de problemele sale cu legea!

Elena Udrea a dat de pământ cu Iohannis – declaraţia lui Klaus Iohannis privind „normalitatea” prezenţei serviciile în politică şi presă este „ŞOCANTĂ”! Elena Udrea a calificat drept „şocantă” declaraţia lui Klaus Iohannis, care a spus că e normal ca serviciile secrete să aibă agenţi acoperiţi în politică şi presă. Preşedinta PMP consideră că „această situaţie arată lipsa de respect a lui Klaus Iohannis pentru statul de drept şi modul în care înţelege să exercite autoritatea publică”, în cazul în care ar ajunge preşedinte. Elena Udrea a mai punctat că declaraţiile lui Iohannis privind implicarea serviciilor în activitatea mass media şi a spectrului politic din România arată „cât de apropiat ca gândire este (n.r. Klaus Iohannis) de Victor Ponta, alături de care a fost în momentele în care au încercat încălcarea Constituţiei la evenimentele din vara lui 2012”.

Ponta continuă să joace rolul „liderului regional”, dezinteresat de scandalurile politice interne. După vizita în SUA, în care a evitat, strategic, să comunice insistent temele aflate pe agenda politică românească, Victor Ponta continuă să joace rolul candidatului activ pe teme regionale. Ponta a acordat un interviu CNN, în cadrul căruia a declarat că va pleca în perioada următoare la Kiev, după ce a fost şi la Chişinău. Motivul enunţat de premier pentru activarea pe teme de politică externă ţine de faptul că România trebuie să transmită statelor vecine, inclusiv Ucrainei, mesajul că parcursul democratic, pro-european şi atlantic este cel corect. La Kiev, candidatul PSD se va întâlni cu omologul său ucrainean, cu care va susţine declaraţii comune de presă.